Περιγραφή

Το πρόγραμμα του National Center for Eating Disorders (NCfED) της Μεγάλης Βρετανίας παρέχεται στην Ελλάδα με την πιστοποίηση BPS κατά αποκλειστικότητα από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Περιγραφή και Σκοπός Προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχει γνώσεις, δεξιότητες και θεραπευτική καθοδήγηση για όλες τις διατροφικές διαταραχές, όπως υπερφαγικά επεισόδια, βουλιμία, φόβος για την τροφή, ανορεξία, εμμονή με αλλεπάλληλες δίαιτες.

Παρέχονται καινοτόμες και πρακτικές εκπαιδεύσεις προς επαγγελματίες υγείας που δουλεύουν με διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Οι εκπαιδεύσεις και η διδακτέα ύλη διδάσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την αντίστοιχη εκπαίδευση του NCfEDστην Μεγάλη Βρετανία στο οποίο ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης στους επιτυχείς της διαδικασίας αξιολόγησης παρέχεται το πιστοποιητικό Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity, απευθείας από το NCfED και τη σφραγίδα του British Psychology Society BPS.

Δυνατότητα συνεργασίας και παραπομπής περιστατικών

Το ΚΕΑΔΔ παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις, υπηρεσίες και μοναδικές ευκαιρίες για τους επιστήμονες και επαγγελματίες στο χώρο των διατροφικών διαταραχών

Οι εκπαιδεύσεις παρέχουν στους επαγγελματίες υγείας ευκαιρίες συνεργασίας και ενσωματώνονται στο δίκτυο Συμβούλων μας. Οι πιστοποιημένοι θεραπευτές εμφανίζονται σε ειδική λίστα online μέσα από το επίσημο site του ΚΕΑΔΔ www.keadd.grμε τα πλήρη επαγγελματικά τους στοιχεία ώστε να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Η πιστοποίηση του τίτλου Master Practitioner on Eating Disorders παρέχεται έπειτα από την επιτυχημένη 3ών γραπτών εξετάσεων με βασισμένη στην διδακτέα ύλη της εκπαίδευσης.

Διάρκεια Προγράμματος

Η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders είναι συνολικής διάρκειας 120 ωρών (96 ώρες ζωντανής αναμετάδοσης και 24 ώρες βιντεοσκοπημένες) και πραγματοποιείται σε 8 Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και σε 6 στην Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει δυνατότητα τόσο για Δια Ζώσης όσο και διαδικτυακής παρακολούθησης, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα On Demand παρακολούθησης σε επανάληψη των βιντεοσκοπημένων μαθημάτων 3 εργάσιμες ημέρες μετά το τέλος κάθε εκπαιδευτικού σαββατοκύριακου.

Εκπτώσεις και κράτηση θέσεων

Η αγορά της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει έως και 2 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις
Η θέση κάθε σπουδαστή κατοχυρώνεται με ελάχιστη προκαταβολή 200 ευρώ και με δυνατότητα εξόφλησης του υπολοίπου ποσού σε 3 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία το προτελευταίο Σαββατοκύριακο της εκπαίδευσης
Κρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν και στο τηλέφωνο 210-2718360 Δευτέρα με Πέμπτη 11πμ-7μμ καθώς και στο email: [email protected] Για λόγους ασφαλείας παρακαλείστε σε ταυτόχρονη κοινοποίηση κάθε επικοινωνίας σας με το εκπαιδευτικό κέντρο και στο email [email protected]

Ψυχολόγοι είπαν για το πρόγραμμα

Μπικιτζής Παναγιώτης, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη

Μία μοναδική εμπειρία, υψηλού επιπέδου αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι τεράστιο, καλύπτει οποιοδήποτε περιστατικό και καλύπτει επίσης κάθε παράμετρο αυτού, δηλαδή απόλυτα χρήσιμο. Η εμβάθυνση και ο συνδυασμός σε τεχνικές CBT με το διατροφικό κομμάτι, ανοίγει ένα νέο παράθυρο όχι μόνο στις διατροφικές διαταραχές αλλά και σε τομείς Ψυχοθεραπείας.

Το πιο σπουδαίο κομμάτι της εκπαίδευσης θεωρώ ότι είναι η μοναδική θέρμη και το συναίσθημα που νιώθεις ότι είσαι πλέον ένα μέλος μιας μεγάλης ομάδας. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα εκπαίδευσης του ΚΕΑΔΔ χωρίς να ξεχωρίσω κανέναν, γιατί απλά ήταν όλοι μοναδικοί!

Αγγελική Σανδήλου-Γαβαλά Ψυχολόγος, Μαρούσι Αττικής

Είναι από τις λίγες φορές που μία εκπαίδευση ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι γεμάτο γνώση, εμπειρίες, ιδέες που με έχει εξελίξει όχι μόνο ως επαγγελματία αλλά και ως άνθρωπο. Παρ’ όλο που είχα κάποιους ενδοιασμούς αν ως ψυχολόγος θα μπορούσα να επωφεληθώ τελικά καταλήγω ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση μου έχει δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και την αυτοπεποίθηση για να δουλέψω με τις διατροφικές διαταραχές αλλά μου πρόσφερε γνώσεις και τεχνικές ευρύτερα για τη δουλειά μου.

Ξύπνησε τη δίψα μου για περισσότερη γνώση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Ζουμπανέα, την κυρία Σχοινά την κυρία Κοντελέ και σε όλη την ομάδα των εκπαιδευτών… Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ευκαιρία που μου δώσατε.

Βραχιόλιας Ευστράτιος, Ψυχολόγος – Αλεξανδρούπολη

Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για μια εκπαίδευση ζωής. Η άρτια οργάνωση, η επιμέλεια και το νοιάξιμο των εκπαιδευτών για την προσωπική αλλά και εκπαιδευτική εξέλιξη των σπουδαστών είναι υποδειγματικά. Έχοντας παρακολουθήσει την εκπαίδευση αλλά και πολλές άλλες μέχρι τώρα στη ζωή μου, ένα έχω να πω: Η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ κάνει τη διαφορά! Μαθαίνεις πράγματα τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να τα εφαρμόσεις άμεσα.

Σε εξοπλίζει η εκπαίδευση με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο συμπληρώνει τις γνώσεις σου και σε υποστηρίζει. Διορθώνει ελλείψεις στην μέχρι τώρα εκπαίδευση μας, διαλύει μύθους για την διατροφή αλλά και γενικότερα για τις διατροφικές διαταραχές και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο άτομο που υποφέρει από διατροφικές διαταραχές.

Για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία και το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ένα μεγάλο μπράβο στον Ευάγγελο Ζουμπανέα και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του! Συνεχίστε με το ίδιο πάθος!

Ευαγγελία Καφούνη, Ψυχολόγος, Αθήνα, Χαλάνδρι

Μία εκπαίδευση που σκοπό της έχει να θεραπεύσει το άτομο συνολικά, σωματικά και ψυχικά. Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου στο ΚΕΑΔΔ και εφαρμόζοντας πλέον και εγώ η ίδια τις τριάδες και τις δυάδες, παρατηρώ πως όλα αυτά που διδαχθήκαμε προέρχονται από ανθρώπους με γνώσεις και αγάπη για το επάγγελμά τους. Στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς για το κατά πόσο η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται και σε ψυχολόγους. Με χαρά μου είδα ότι είναι μία εκπαίδευση που σκοπό της έχει να θεραπεύσει το άτομο συνολικά, σωματικά και ψυχικά!

Έμαθα πολλά πράγματα για τη διατροφή, για τη σωματική άσκηση και τα οφέλη της, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας στη διατροφή. Είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που σταδιακά σε βάζει σε μια διαδικασία να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με έναν άλλο πιο υγιή τρόπο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε! Καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ!

Κωνσταντίνου Υβόνη, Ψυχολόγος – Κύπρος

Το πρόγραμμα, δεν σου προσφέρει απλά ένα χαρτί εξειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και στην παχυσαρκία, αλλά και πραγματικές γνώσεις. Οι καθηγητές δεν είναι απλά καθηγητές, είναι επαγγελματίες και αυτό οδηγεί στην μεταφορά πραγματικής γνώσης και όχι απλά μιας τυποποιημένης θεωρίας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αν η θεωρία δεν συνδέεται με την πράξη δεν μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Ως Κλινικός Ψυχολόγος νιώθω τρομερά τυχερή που έχω ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη εκπαίδευση, καθώς έχω στα χέρια μου πάμπολα εργαλεία, με τα οποία μπορώ να κατανοήσω πολύ καλύτερα και βαθύτερα το πλαίσιο των συμπτωμάτων της διατροφικής διαταραχής, ενώ πολλές φορές τείνω να τα προσαρμόζω και σε άλλες περιπτώσεις εκτός διατροφικών θεμάτων.

Σοφούρη Ευρυδίκη, Ιατρός Παθολόγος – Αθήνα

Ένα πρόγραμμα όπου η υποδομή είναι άρτια, η οργάνωση θεματική και σπονδυλωτή με καθολική κάλυψη των θεμάτων των διατροφικών διαταραχών. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου Master practitioner on eating disorders είναι εξαιρετική. Οι ομιλίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες με υψηλό επίπεδο πληροφόρησης και κατάρτισης των ομιλητών. Η διοργάνωση του σεμιναρίου είναι άψογη με πάρα πολύ καλή επιλογή του χώρου, ο οποίος ήταν πολύ ευχάριστος και εύκολα προσβάσιμος.

Η γραμματειακή υποστήριξη διευκόλυνε τη διαδικτυακή συμμετοχή και την ομαλή παρακολούθηση του σεμιναρίου. Η υποδομή είναι άρτια, η οργάνωση θεματική και σπονδυλωτή με καθολική κάλυψη των θεμάτων των διατροφικών διαταραχών από διατροφολόγους, ψυχολόγο, ιατρούς και γυμναστή. Όλες οι παρουσιάσεις συνοδεύονταν από σύγχρονες βιβλιογραφικές αναφορές με συνοδευτικό και υποστηρικτικό υλικό εκτενέστατο.

Όσον αφορά την διατροφή παρουσιάζονται λεπτομερώς ολοκληρωμένα και ισορροπημένα προγράμματα διατροφής που βασίζονται σε πετυχημένα μοντέλα διατροφικής υποστήριξης και δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένου δικτύου στήριξης του πελάτη για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής. Η ροή του σεμιναρίου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον με πολλαπλές στιγμές εντυπωσιασμού ως το περιεχόμενο.

Επιτυχημένη είναι και η διαδραστικότητα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου όχι μόνο εκείνων με την φυσική τους παρουσία αλλά και των συμμετεχόντων διαδικτυακά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Εξειδικευμένες Παρεμβάσεις και Δεξιότητες στις Διατροφικές Διαταραχές (Excellence in Practitioner Skills for Eating Disorders) (Δυνατότητα Διαδικτυακής & On Demand Παρακολούθησης)

Η εκπαίδευση συνδυάζει θεραπευτικές μεθόδους, που βασίζονται στη γνωστική - συμπεριφοριστική θεραπεία.

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρακτική μάθηση και συζήτηση πάνω σε πραγματικά περιστατικά. Θα μάθετε πώς να αξιολογείτε, να διαμορφώνετε σωστή διάγνωση και να αναπτύσσετε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για κάθε μοναδική περίπτωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιπτώσεις όπου η πρόοδος της θεραπείας φαίνεται να έχει σταματήσει, χωρίς όμως ο ασθενής να έχει φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρέχεται οδηγός με εκτεταμένο έντυπο υλικό που είναι χρήσιμο τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς.

Κατά την εκπαίδευση αναλύονται διεξοδικά θέματα όπως:
Πρακτικές δεξιότητες και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από την πρώτη επαφή με ανθρώπους με προβληματικές διατροφικές συνήθειες και σχετικά θέματα, όπως η εικόνα του σώματος
Πώς να χτίσετε και να διατηρήσετε καλή σχέση με τον ασθενή που πάσχει από διατροφικές διαταραχές , διασφαλίζοντας μια επιτυχημένη θεραπεία
Πώς να δημιουργήσετε τα σωστά κίνητρα για κάθε ασθενή και να τον ενθαρρύνετε να κάνει αλλαγές
Πώς να συγκεντρώσετε σωστές πληροφορίες για τους ασθενείς σας και να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητες στη θεραπεία τους.
Πώς να οδηγείστε στην ακριβή διάγνωση που θα επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κάθε ασθενή
Πώς οι σωματικές αλλαγές διαιωνίζουν λανθασμένες συμπεριφορές διατροφής
Πώς να φθάνετε άμεσα στο «κύριο πρόβλημα»
Πώς να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά παιγνίδια και μεταφορές για την υπέρβαση της άμυνας και της αντίστασης στη θεραπεία
Πώς να αλλάξετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές ανώδυνα και μόνιμα
Πώς να καταλαβαίνετε και να χειρίζεστε δυναμικά ακόμα τους δικούς σας προβληματισμούς με το φαγητό και το βάρος, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη δουλειά σας με τους ασθενείς
Πώς να δημιουργήσετε το προσωπικό σας πρόγραμμα ισορροπίας και να διατηρείτε οι ίδιοι θετική σχέση με το φαγητό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Η φυσιολογία της πείνας και της όρεξης.
Θα διδαχθούν τα σημαντικότερα κομμάτια της ανθρώπινης φυσιολογίας της πείνας, όπως η λειτουργία των αισθητήρων πείνας, των ορμονών, νευροδιαβιβαστών και θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν την πείνα, την όρεξη και τον κορεσμό.

Θα γίνει επεξήγηση των φυσιολογικών μηχανισμών που επηρεάζονται όταν ένα άτομο πάσχει από διατροφική διαταραχή, και πως ο θεραπευτής μπορεί να παρέμβει σε αυτούς προκειμένου να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Επιπλέον θα αναλυθούν οι παράγοντες του περιβάλλοντος, του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς που επηρεάζουν την φυσιολογία της πείνας.

Η ψυχολογία της δίαιτας
Θα γίνει επεξήγηση των επιπτώσεων που έχουν οι μακροχρόνιες δίαιτες και οι μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες στον οργανισμό, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι των γνώσεων που πρέπει να έχει ο θεραπευτής διατροφικών διαταραχών, δεδομένου ότι οι ασθενείς βρίσκονται σε μακροχρόνια κακή θρεπτική κατάσταση λόγω των συχνών διαιτών και κακών διατροφικών συνηθειών.

Ο μεταβολισμός των θρεπτικών συστατικών

Επεξήγηση του ρόλου και του μεταβολισμού των κυριότερων θρεπτικών συστατικών. Επεξήγηση μηχανισμών που έχουν ιδιαίτερη σημασία στις διατροφικές διαταραχές, όπως ο μηχανισμός της σεροτονίνης.

Εισαγωγή στην νευρική ανορεξία
Κριτήρια διάγνωσης της νευρικής ανορεξίας

 

Χαρακτηριστικά και συμπτώματα ατόμων με νευρική ανορεξία. Πως μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία
Επιπτώσεις της νευρική ανορεξίας στην υγεία
Αιτιολογία της νευρικής ανορεξίας
Νευρική ανορεξία στους άντρες
Εισαγωγή στη νευρική βουλιμία

Κριτήρια διάγνωσης της νευρικής βουλιμίας
Χαρακτηριστικά και συμπτώματα ατόμων με νευρική βουλιμία. Πως μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία
Παράγοντες κινδύνου και εξέλιξη της νευρικής βουλιμίας
Επιπτώσεις της νευρικής βουλιμίας στην υγεία
Νευρική βουλιμία στους άντρες. Κλινικά χαρακτηριστικά και θεραπεία

Αδηφαγική διαταραχή
Κριτήρια διάγνωσης αδηφαγικής διαταραχής
Χαρακτηριστικά και συμπτώματα ατόμων με αδηφαγική διαταραχή.
Πως μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα άτομο που πάσχει από αδηφαγική διαταραχή
Επιπτώσεις της αδηφαγικής διαταραχής στην υγεία
Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας και διατροφικές διαταραχές μη-προσδιοριζόμενες

Κριτήρια, σύγκριση με τις υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές και διαφορική διάγνωση

Αιτιολογία των διατροφικών διαταραχών
Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Ποιοι είναι οι παράγοντες που αποτελούν το υπόβαθρο εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών και πως μπορούν να προληφθούν.
Εκλυτικοί παράγοντες εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Ποιοι είναι οι παράγοντες που δίνουν το έναυσμα για την έναρξη της ασθένειας.
Διαιωνιστικοί παράγοντες διατροφικών διαταραχών. Ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν το πρόβλημα χρόνιο και δυσκολεύουν την θεραπεία.

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ποιες είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές. Οι συμβουλές των πρώτων συναντήσεων, οι πρώτες διατροφικές συστάσεις και ασκήσεις κινητοποίησης.

Πρώτες παρεμβάσεις σε παχύσαρκα άτομα με αδηφαγική διαταραχή προκειμένου να ισορροπήσουν την σχέση τους με τη διατροφή, να επανακτήσουν τον έλεγχο της τροφής και να επαναφέρουν τον φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος

Πρώτες παρεμβάσεις σε άτομα με νευρική βουλιμία προκειμένου να σταματήσουν τις εκκαθαριστικές μεθόδους, να επαναφέρουν τις φυσιολογικές λειτουργίες πείνας και κορεσμού και να επανακτήσουν τον έλεγχο της τροφής

Διαχείριση των εμετών, της χρήσης καθαρτικών και διουρητικών και της υπεργυμναστικής

Πρώτες παρεμβάσεις σε άτομα με νευρική ανορεξία.

Βασικές αρχές επανασίτισης και στόχοι της διατροφικής θεραπείας
Σύνδρομο επανασίτισης
Κριτήρια νοσηλείας
Διαχείριση της ανορεξικής φωνής
Ο ρόλος της οικογένειας
Θέματα διατροφικής εκπαίδευσης

Παρεμβάσεις κινητοποίησης προκειμένου να επιτύχουμε την δέσμευση του ασθενή στην θεραπεία
Αξιολόγηση

Η πρώτη συνέντευξη στη βουλιμία και αδηφαγική (λήψη ιστορικού, επεξήγηση θεραπείας, παροχή πληροφοριών, καθορισμός στόχων, ασκήσεις)
Κατηγορίες διατροφικών διαταραχών και κριτήρια ανάρρωσης
Διαγνωστικά εργαλεία
Lifeline – η γραμμή της ζωής των ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
Ανάλυση των ημερολογίων διατροφής σε βουλιμία και αδηφαγική
Συναισθηματική αξία του φαγητού
Ιστορικό σχέσης με τη τροφή
Τύπος eater. Παράγοντες της καθημερινότητας που επηρεάζουν την τροφή
Η επίδραση του άγχους στη διατροφή
Συνήθειες και συγκεκριμένα πρότυπα διατροφής
Επίδραση της ώρας στη διατροφή
Διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων (ταξίδια, έξοδος για φαγητό κλπ)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Συναισθηματική υπερφαγία, διαχείριση συναισθημάτων, αντιμετώπιση
Λίστα συναισθημάτων
Διατροφικές διαταραχές ανάλογα με το συναίσθημα
Θυμός. Στεναχώρια. Φόβος
Κατάθλιψη. Μετα-τραυματικό στρες
Ενοχή. Ντροπή
Μοναξιά
Θεραπεία συναισθηματικής υπερφαγίας

ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γνωσιακή θεραπεία στις διατροφικές διαταραχές
Πεποιθήσεις και αυτόματες σκέψεις ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές
Κατηγορίες μη βοηθητικών σκέψεων στις διατροφικές διαταραχές
Γνωσιακή αναδόμηση διαστρεβλωμένων αξιών
Γνωσιακή αναδόμηση στην ανορεξία
Κοινές δικαιολογίες των ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και πως πρέπει να απαντάει σε αυτές ο θεραπευτής
Types of eaters
Προσωπικές πεποιθήσεις που δεν σχετίζονται με το φαγητό

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντιμετώπιση της
Ικανότητες αυτοπεποίθησης
Εικόνα σώματος και αντιμετώπιση της διαστρεβλωμένης εικόνας
Καθοδηγούμενη οπτικοποίηση εικόνας σώματος
Η φεμινιστική προσέγγιση για την εικόνα σώματος

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Αντίσταση και άρνηση στη θεραπεία
Σαμποταζ στη θεραπεία
Υποτροπή. Διαχείριση και πρόληψη
Ασκήσεις: κινητοποίησης.
Ασκήσεις για homework των ασθενών

Εκπαιδευτές:

Δρ Σχινά, Μαργαρίτα-Αγγελική, Κλινική Ψυχολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Ζουμπανέας Ευάγγελος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders, Συνεργάτης Μονάδος Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού

Διατροφικές παρεμβάσεις στις Διατροφικές Διαταραχές (Nutritional Interventions for Eating Disorders)
(Δυνατότητα Διαδικτυακής & On Demand Παρακολούθησης)

Είναι προφανές ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο θέμα διατροφής. Η διατροφή, ωστόσο, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκφάνσεις τους.

Οι γνώσεις βασικών στοιχείων για τη σχέση σώματος και φαγητού, διατροφικής συμπεριφοράς, και διατήρησης υγιούς βάρους είναι απαραίτητες για τους επαγγελματίες υγείας που θα αντιμετωπίσουν διατροφικές διαταραχές στους ασθενείς τους.

Μέσα από εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση με το δίκτυο εξειδικευμένων διατροφολόγων γίνεται αντιληπτό ότι κάθε μορφή θεραπείας που στηρίζεται στην επαρκή θρέψη του ασθενούς βελτιώνει και συντομεύει το χρόνο ίασης.

Επίσης μέσα από εκπαίδευση παρουσιάζεται πως οι κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις αποδεικνύονται τόσο σημαντικές στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και διδάσκεται πως να ενσωματώνετε απλές αλλά αποτελεσματικές διατροφικές παρεμβάσεις.

Στην εκπαίδευση αναλύονται τα εξής θέματα:

Γιατί η διατροφική συμβουλευτική είναι τόσο σημαντική
Πώς το σώμα χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά
Πώς το σώμα αντιδρά στο διατροφικό χάος
Απλά βήματα για τη διόρθωση βιοχημικών ανισορροπιών
Πως οι βιοχημικές ανισσοροπίες μπορούν να οδηγήσουν ή να διαιωνίσουν το σύμπτωμα της διατροφικής διαταραχής
Πώς να επικοινωνήσετε τις γνώσεις σας στους ασθενείς σας ώστε να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές
Πώς να εξηγήσεις με απλούς όρους και κατανοητούς τρόπους διάφορους βιοχημικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές
Ο ρόλος του στρες στο βαθμιαίο αποσυντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος
Ο ρόλος τους στρες στην ανάπτυξη συμπτωμάτων τροφικής δυσανεξίας
Ο ρόλος του στρες στις διατροφικές διαταραχές
Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του στρες
Ποιος είναι ο ρόλος των διατροφικών συμπληρωμάτων στις διατροφικές διαταραχές
Ο ρόλος της διατροφής και των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής στην επανάκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος και των διαταραγμένων βιοχημικών ανισορροπιών
Πώς να διακρίνετε τί είναι πραγματικά χρήσιμο από άλλες πηγές πληροφόρησης και να απορρίπτετε διατροφικούς μύθους
Εκπαίδευση και αξιολόγηση εξειδικευμένων ημερολογίων διατροφής για τη διαχείριση ασθενών με διατροφική διαταραχή
Πώς να εφαρμόζετε τις γνώσεις σας στη δική σας σχέση με το φαγητό

 

Εκπαιδευτές:
Ζουμπανέας Ευάγγελος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders, Συνεργάτης Μονάδος Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού
Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μaster Practitioner in Eating Disorders

Παχυσαρκία: Ψυχολογικές Παρεμβάσεις (Essential Obesity: Psychological Approcaches) (Δυνατότητα Διαδικτυακής & On Demand Παρακολούθησης)

Η εκπαίδευση βασίζεται στα πλέον πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της ρύθμισης του βάρους.

Καλύπτει θέματα που αφορούν όχι μόνο στην παχυσαρκία και το πώς γίνεται η διαχείριση περιστατικών με δυσκολία στην απώλεια βάρους, αλλά και πως ο θεραπευτής θα πετύχει τις απαραίτητες αλλαγές στη συμπεριφορά του υπέρβαρου που πρέπει να συνοδεύουν μία θεραπεία για τη μείωση και τη διατήρηση του βάρους.

Με βάση την ύλη της εκπαίδευσης θα αναπτυχθούν διεξοδικά τα ακόλουθα:

Πώς γίνεται η διαχείριση περιστατικών με δυσκολία στην απώλεια σωματικού βάρους
Πώς γίνεται η διαχείριση περιστατικών με Μεταβολικό Σύνδρομο
Πώς γίνεται η διαχείριση περιστατικών με διαταραγμένο μεταβολισμό Λεπτίνης
Πώς γίνεται η διαχείριση περιστατικών με συγγενή συμπτώματα Υπερχοληστεριναιμίας
Ποιος ο Ρόλος της Ομοκυστείνης στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιοαγγειακών παθήσεων
Πώς να ανακαλύψεις την ιδιοσυγκρασιακή αιτιολογία της παχυσαρκίας για τον κάθε ασθενή
Πώς διαμορφώνεται ένα θεραπευτικό πλάνο βασισμένο σε όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές στρατηγικές
Πώς καλλιεργούνται κίνητρα και δέσμευση στο θεραπευτικό πλάνο
Πώς διαχωρίζονται οι απαιτήσεις της θεραπείας που αφορούν στην παχυσαρκία από αυτές που αφορούν στη διατήρηση του βάρους
Πώς ενισχύεται η ικανότητα για διατροφικό έλεγχο
Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά εναύσματα για υπερκατανάλωση φαγητού
Πώς οι σχέσεις επηρεάζουν τις αυξομειώσεις βάρους
Πώς ενσωματώνονται οι γνώσεις από την ψυχολογία, την ιατρική, τη στρατηγική αναπλήρωσης γευμάτων και τη χειρουργική επέμβαση στο γενικότερο θεραπευτικό πλάνο
Ποιες είναι οι σύγχρονες μορφές χειρουργικής παχυσαρκίας και πως διαχειρίζεται ο βαριατρικός ασθενής πριν και μετά την επέμβαση
Πώς δουλεύουμε με τη συναισθηματική υπερφαγία
Πώς δουλεύουμε με τον παχύσαρκο που πάσχει από διατροφική διαταραχή
Πώς αντιμετωπίζονται οι ιδιαίτερες προκλήσεις που παρουσιάζει η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας για τον σύμβουλο

 

Εκπαιδευτές:
Δρ Σχινά, Μαργαρίτα-Αγγελική
, Κλινική Ψυχολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Ζουμπανέας, Ευάγγελος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Δρ. Γαρίδου Άννα, Ιατρός Ενδοκρινολόγος – Φαρμακοποιός – Υγιεινολόγος, Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Γεωργιάδης Εμμανουήλ, Αθλητικός Ψυχολόγος
Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς Γενικός Ιατρός Ειδικός στα Χρόνια Μεταβολικά Νοσήματα

Διαχείριση Διατροφικών Διαταραχών σε παιδιά & εφήβους (Δυνατότητα Διαδικτυακής & On Demand Παρακολούθησης)

Παιδική & Εφηβική Παχυσαρκία

Αιτιολογία
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία
Συνέπειες και προβλήματα υγείας
Αξιολόγηση σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης του παχύσαρκου παιδιού – εφήβου
Ποια είναι η φυσιολογική αύξηση βάρους σε παιδιά και εφήβους
Πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής ενισχύει την παχυσαρκία
Γιατί να μπει σε θεραπεία το παχύσαρκο παιδί;
Πότε δεν συστήνεται θεραπεία
Επιλογές στη διαχείριση του βάρους
Χρήση συμπεριφοριστικής θεραπείας
Διατροφική συμβουλευτική
Διαχείριση της συναισθηματικής υπερφαγίας
Παχυσαρκία και εμφάνιση διατροφικών διαταραχών
Τεχνικές κινητοποίησης για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
Δεξιότητες στη διαχείριση των υποτροπών
Συνεργασία με την οικογένεια
Κινητοποίηση για αλλαγές στον τρόπο ζωής του παχύσαρκου παιδιού – εφήβου και της οικογένειάς του
Διαχείριση του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος
Το φαινόμενο του bullying στα παχύσαρκα παιδιά και η αντιμετώπισή του
Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
Βελτίωση της εικόνας σώματος
Ενθάρρυνση υπευθυνότητας και ανεξαρτησίας
Ενίσχυση της αυτοαξίας
Ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων
Αντιμετώπιση ψυχολογικού τραύματος
Νευρική ανορεξία σε παιδιά & εφήβους

Αξιολόγηση-διάγνωση παιδιού-εφήβου με νευρική ανορεξία
Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία
Διατροφική αντιμετώπιση – δημιουργία διατροφικού πλάνου
Χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων
Κινητοποίηση ανορεξικού παιδιού-εφήβου
Η σημασία της οικογένειας στην αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας
Πρακτικές συμβουλές προς γονείς
Καθορισμός ορίων στην αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας
Διαχείριση εκκαθαριστικών μεθόδων
Παρουσίαση κλινικών περιστατικών εφήβων με νευρική ανορεξία
Διαταραχές σίτισης σε παιδιά & εφήβους

Φοβία φαγητού
Επιλεκτική σίτιση
Συναισθηματική διαταραχή αποφυγής τροφής
Ψυχαναγκαστική πολυφαγία

 

Εκπαιδευτές:
Δρ Σχινά, Μαργαρίτα-Αγγελική, Κλινική Ψυχολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Ζουμπανέας, Ευάγγελος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders
Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μaster Practitioner in Eating Disorders, Συνεργάτης Μονάδος Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού

Video

Επικοινωνία με τον φορέα

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τον ίδιο Φορέα