Περιγραφή
Το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου Ψυχολογίας και στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων ψυχολόγου.
Η περιήγησή σας εδώ θα σας συστήσει ένα από τα πλέον σύγχρονα, δυναμικά και διεθνώς καταξιωμένα Τμήματα Ψυχολογίας της χώρας μας, ένα Τμήμα με 27 έτη ιστορίας.
Οι σπουδές στο Τμήμα, απολύτως εναρμονισμένες με τις πλέον υψηλές διεθνείς απαιτήσεις για ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, οδηγούν στην απόκτηση πτυχίου στην Ψυχολογία, κατοχυρώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου.
Με το δυναμικά και πολυεπίπεδα εξελισσόμενο ακαδημαϊκό και ερευνητικό προφίλ, τη διεθνή παρουσία των μελών του, τα εργαστήρια, τα ερευνητικά κέντρα, αλλά και τη συστηματική του δράση στη διοργάνωση διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων, το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλλιεργεί συστηματικά τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και την έρευνα.
Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος, πέραν των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων και των δυνατοτήτων που παρέχει ο μεγάλος αριθμός διεθνών συνεργασιών των μελών ΔΕΠ του Τμήματος στο πρόγραμμα Erasmus, αποκτούν πολύτιμη εμπειρία για την επιστήμη της Ψυχολογίας στη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης σε διαφορετικά πλαίσια, ενώ έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης ερευνητικής πτυχιακής εργασίας, έτσι ώστε, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, να έχουν εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό επίπεδο γνώσεων στην Ψυχολογία και στον επιστημονικό τρόπο σκέψης.Όλοι οι Καθηγητές του Τμήματος, το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό εργαζόμαστε για να αποκτήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας όλες εκείνες τις επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να είναι σωστοί και αποτελεσματικοί ερευνητές και επαγγελματίες, με σεβασμό στις αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας στην έρευνα και στις εφαρμογές της Ψυχολογίας.
Αποτελεί πρόθεση όλων μας αυτή η συνεχής και συνεπής δράση να εξακολουθήσει, διαρκώς βελτιούμενη και εναρμονιζόμενη με το διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και σε πείσμα της συγκυρίας, θέτοντας στέρεες βάσεις για τις επόμενες γενιές ψυχολόγων, για τις επόμενες γενιές επιστημόνων στη χώρα μας.
Το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χορηγεί πτυχίο Ψυχολογίας μετά από επιτυχή φοίτηση τουλάχιστον οκτώ (8) εξαμήνων. Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (Ν.991/79, Ν.2646/98 και Ν.3919/11 ΦΕΚ 32).
Το Τμήμα Ψυχολογίας έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση ψυχολόγων, ικανών να εργαστούν στη διδασκαλία, στην έρευνα και στις πρακτικές εφαρμογές της Ψυχολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή γενικών και ειδικών επιστημονικών γνώσεων, με την κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας και αξιολόγησης, με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης στο τελευταίο έτος των σπουδών τους.
Ειδικότερα, το Τμήμα Ψυχολογίας έχει τους εξής στόχους:
- την καλλιέργεια και προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης της Ψυχολογίας,
- τη διάχυση και την αξιοποίηση της τεκμηριωμένης ψυχολογικής γνώσης, και
- την παροχή ψυχολογικής κατάρτισης στους φοιτητές και στους πτυχιούχους των καθηγητικών Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το 100% των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας υλοποιούν πρακτική άσκηση σε δομές επαγγελματικής άσκησης της ψυχολογίας. Το 66,5% των φοιτητών εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επιδότηση της πρακτικής άσκησης μεταξύ 2010-2015.
Το 2016, η αναλογία μεταπτυχιακών-προπτυχιακών φοιτητών στο Τμήμα Ψυχολογίας ήταν περίπου 1:3, από τις υψηλότερες στην Ελλάδα.
Το 86,3% των αποφοίτων του Τμήματος Ψυχολογίας είναι απασχολούμενοι, το 7,6% άνεργοι και το 6,1% μη ενεργοί (στοιχεία έρευνας Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ, 2008).
Οι διεθνείς ετεροαναφορές στο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ψυχολογίας ξεπερνούσαν τις 5.000 μέχρι το 2016 (στοιχεία Google Scholar).
Το Τμήμα Ψυχολογίας, συνεπές προς τους ιδρυτικούς στόχους του, θα συνεχίσει το άνοιγμά του στην κοινωνία, όχι μόνο με την άριστη κατάρτιση ψυχολόγων, αλλά και μέσα από ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες για το ευρύτερο κοινό, όπως ημερίδες, συνέδρια, προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης επαγγελματικών ομάδων, έτσι ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ανθεκτικότητας ενηλίκων και παιδιών, ένα αίτημα ιδιαίτερα επιτακτικό σε καιρούς γενικευμένης κρίσης όπως η σημερινή.