Περιγραφή

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» είναι ένα πρόγραμμα πλήρους φοίτησης διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων και δύο θερινών περιόδων που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία».

Ειδικεύσεις

Ειδίκευση «Κλινική Ψυχολογία»

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αυτή την ειδίκευση συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε έντεκα (11) υποχρεωτικά μαθήματα που ισοδυναμούν με ογδόντα πέντε (85) πιστωτικές μονάδες (ECTS), εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας που ισοδυναμεί με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, διάρκειας 1.200 ωρών η οποία ισοδυναμεί με σαράντα πέντε (45) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Ειδίκευση «Κλινική Νευροψυχολογία»

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αυτή την ειδίκευση συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε οκτώ (8) υποχρεωτικά και δύο (2) κατe5πιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που ισοδυναμούν με εβδομήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS), εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας που ισοδυναμεί με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, διάρκειας 1000 ωρών η οποία ισοδυναμεί με σαράντα (40) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Συνολικά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αντιστοιχούν εκατόν πενήντα (150) πιστωτικές μονάδες (ECTS) που ισοδυναμούν με 30 πιστωτικές μονάδες ECTS φόρτος εργασίας ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο στην κάθε ειδίκευση.

Σκοπός

Σκοπός της ειδίκευσης Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η εμβάθυνση και εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, σε επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής και έρευνας. Συγκεκριμένα, η ειδίκευση της Κλινικής Ψυχολογίας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις/τους εκπαιδευόμενες/ους να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ως κλινικοί ψυχολόγοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποφοίτησή τους οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ριες της ειδίκευσης Κλινικής Ψυχολογίας πρέπει να μπορούν να δράσουν αυτόνομα ως κλινικοί ψυχολόγοι σε όλα τα βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική εκτίμηση, η ψυχολογική θεραπεία, η πρόληψη και η παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο και η σε βάθος επιστημονική έρευνα. Στο πρόγραμμα καλλιεργείται μια διευρυμένη οπτική για την αιτιότητα των ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι πελάτες, με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου.

Σκοπός της ειδίκευσης Κλινικής Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η διαγνωστική εκτίμηση και γνωστική αποκατάσταση νοητικών δυσλειτουργιών σε άτομα με πάθηση (νευρολογικής, ψυχιατρικής ή άλλης αιτιοπαθογένειας ή τραυματισμό) που επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Περιλαμβάνει την περιγραφή και διερεύνηση του προτύπου συμπεριφοράς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων νευροψυχολογικής αποκατάστασης.

Στόχοι

Στόχοι είναι η διάγνωση και η φροντίδα του ασθενούς, όπως επίσης και ο προσδιορισμός της διαταραχής και της εγκεφαλικής οργάνωσης. Το εκπαιδευτικό πρότυπο του Π.Μ.Σ. βασίζεται εξίσου στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική κατάρτιση και συμπεριλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση υπό την εποπτεία έμπειρων κλινικών νευροψυχολόγων. Οι απόφοιτοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του κλινικού νευροψυχολόγου αυτόνομα και σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.) και να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων ή επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρούς, λογοθεραπευτές).

Κατεύθυνση Κλινικής Ψυχολογίας
 
Αντικείμενο της κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η εμβάθυνση και εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, σε επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής και έρευνας. Συγκεκριμένα, η κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις/τους εκπαιδευόμενες/ους να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ως κλινικοί ψυχολόγοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποφοίτησή τους οι φοιτητές/ριες της κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας πρέπει να μπορούν να δράσουν αυτόνομα ως κλινικοί ψυχολόγοι σε όλα τα βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική εκτίμηση, η ψυχολογική θεραπεία, η πρόληψη και η παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο και η σε βάθος επιστημονική έρευνα. Στο πρόγραμμα καλλιεργείται μια διευρυμένη οπτική για την αιτιότητα των ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι πελάτες, με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου.
 
Κατεύθυνση Κλινικής Νευροψυχολογίας
 
Αντικείμενο της κατεύθυνσης Κλινικής Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η διαγνωστική εκτίμηση και γνωστική αποκατάσταση νοητικών δυσλειτουργιών σε άτομα με πάθηση (νευρολογικής, ψυχιατρικής ή άλλης αιτιοπαθογένειας ή τραυματισμό) που επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βασίζεται σε γνώσεις ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, λειτουργίας του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, νευροεπιστημών, στατιστικής, ψυχομετρίας και γενικής παθολογίας. Περιλαμβάνει την περιγραφή και διερεύνηση του προτύπου συμπεριφοράς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων γνωστικής νευροψυχολογικής αποκατάστασης. Στόχοι είναι η διάγνωση και η φροντίδα του ασθενούς, όπως επίσης και ο προσδιορισμός της διαταραχής και της εγκεφαλικής οργάνωσης. Όσο διευρύνεται ο ρόλος της κλινικής νευροψυχολογικής εκτίμησης, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής λειτουργίας κλινικών και νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται άτομα με δυσλειτουργία ή βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος και δεν περιορίζεται μόνο σε νευροχειρουργικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές κλινικές. Το εκπαιδευτικό πρότυπο του Π.Μ.Σ. βασίζεται εξίσου στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική κατάρτιση και συμπεριλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση υπό την εποπτεία έμπειρων κλινικών νευροψυχολόγων. Οι απόφοιτοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του κλινικού νευροψυχολόγου αυτόνομα και σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.) και να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων ή επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρούς, λογοθεραπευτές).

Το Τμήμα Ψυχολογίας προκηρύσσει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» στο διάστημα 1 - 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση για την κάλυψη 14 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών. Το διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 1 έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους. Οι εισαγωγικές γραπτές εξετάσεις για το Π.Μ.Σ. πραγματοποιούνται εντός του μήνα Μαΐου εκάστου έτους. Οι ακριβείς ημερομηνίες ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εισαγωγής υποψηφίων στο Π.Μ.Σ αναρτάται από τη Γραμματεία στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματος και ανακοινώνεται στον ημερήσιο τύπο. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώνουν τις αιτήσεις συμμετοχής από τον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος και να τις υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος αυτοπροσώπως ή με ταχυδρομική αποστολή εντός της οριζόμενης από τον παρόντα Κανονισμό προθεσμίας.

Α. Στην αίτηση αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:

1.Η κατεύθυνση του Π.Μ.Σ. η οποία επιλέγεται

2. Επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας που κατέχει ο/η υποψήφιος/α

Β. Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνοδεύονται από σχετικό φάκελο υποψηφιότητας ο οποίος θα περιλαμβάνει τα παρακάτω δικαιολογητικά σε απλά αντίγραφα που καταθέτει ή αποστέλλει ταχυδρομικά ο/η υποψήφιος/α μαζί με την αίτηση συμμετοχής:

1. Βασικός Τίτλος Σπουδών

2. Αναλυτική Κατάσταση Βαθμολογίας ή Παράρτημα Διπλώματος Σπουδών

3. Αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα

4. Αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Γ1 ή κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α δεν διαθέτει το παραπάνω αποδεικτικό θα πρέπει να υποβληθεί σε επιτυχή εξέταση στην Αγγλική Γλώσσα από εξεταστή/ρια που θα ορίσει η Συνέλευση του Τμήματος. Από την παραπάνω εξέταση εξαιρούνται οι υποψήφιοι, α) με πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείαςτης ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, β) με πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής με γλώσσα διδασκαλίας την Αγγλική γ) με απολυτήριο τίτλο ισότιμό των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοιτης σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας. 

Σε περίπτωση αλλοδαπού υποψήφιου υποβάλλεται βεβαίωση επιπέδου Β2 του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθήνας ή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή Πιστοποιητικό επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του ΥΠΠΕΘ. 

5. Απλές φωτοτυπίες αποδεικτικών εγγράφων για όσα αναφέρονται στο βιογραφικό των υποψηφίων (συνέδρια, ημερίδες, προϋπηρεσία σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις κ.λ.π.)

Για να γίνει ένας/μία υποψήφιος/α δεκτός/ή στο Π.Μ.Σ. «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» απαιτείται να έχει επιτύχει σε εξετάσεις σε δύο (2) μαθήματα. Συγκεκριμένα:

Για την κατεύθυνση «Κλινική Ψυχολογία» οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα:

1. Κλινική Ψυχολογία

2. Ψυχοθεραπεία

Για την κατεύθυνση «Κλινική Νευροψυχολογία» οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα:

1. Νευροψυχολογία

2. Στατιστική

Οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει αποδεικτικό γνώσης Αγγλικής Γλώσσας Γ1 θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν και να επιτύχουν σε γραπτή εξέταση της Αγγλικής γλώσσας προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να κατανοούν αγγλικά επιστημονικά κείμενα στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ..

Η αξιολόγηση των γραπτών στα υπό εξέταση μαθήματα γίνεται από δύο βαθμολογητές οι οποίοι είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος και οι οποίοι έχουν συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα γνωστικό αντικείμενο. Το άθροισμα των βαθμολογιών τους είναι και ο τελικός βαθμός του υποψηφίου στο εξεταζόμενο μάθημα. Οι εξεταστές ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος μαζί με ένα αναπληρωματικό εξεταστή/ρια ίδιας ή συναφούς ειδικότητας. Στην εξέταση της Αγγλικής γλώσσας ως εξεταστές/ριες ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος ένα μέλος Δ.Ε.Π. και ένας/μία διδάσκοντας/ουσα της αντίστοιχης ξένης γλώσσας στο Τμήμα. Ο υποψήφιος επιτυγχάνει στις εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ. όταν το άθροισμα των βαθμών των δύο εξεταστών στο μάθημα στα οποίο εξετάστηκε είναι τουλάχιστον δέκα (10) στη βαθμολογική κλίμακα ένα (1) ως δέκα(10).

Η τελική αξιολόγηση και επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης η οποία απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος που έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο που θεραπεύει το Π.Μ.Σ. και ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. 

Επικοινωνία με τον φορέα