Περιγραφή

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εγκληματολογική Ψυχολογία προσφέρεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Central Lancashire και είναι το πρώτο προπτυχιακό εξειδίκευσης στον τομέα της Ψυχολογίας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενοι σε μια αγορά εργασίας που αναζητά εκτεταμένη εξειδίκευση, φέρνουμε και προσφέρουμε το Bachelor in Forensic Psychology το οποίο εντάσσει τον εκπαιδευόμενο στο σαγηνευτικό κόσμο της εγκληματολογικής ψυχολογίας, ενώ συγχρόνως του χορηγεί εξειδίκευση από το πρώτο του πτυχίο καθώς και διεθνή αναγνώριση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

 • Απόκτηση Πτυχίου Ψυχολογίας με εξειδίκευση στην Εγκληματολογική Ψυχολογία
 • Δυνατότητα εγγραφής στο Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων ως απόφοιτος Ψυχολογίας και απόκτησης του GBC (υπό τη διαδικασία του Individual Basis)
 • Εξασφαλισμένη συνέχιση των σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού επιθυμούν ή και στα μεταπτυχιακά που προσφέρει το ICPS στην Ελλάδα
 • Πρακτική άσκηση, τουλάχιστον 200 ωρών, σε φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου φορέα
 • Εξειδικευμένα μαθήματα και πρακτικές γνώσεις σε τομείς εφαρμοσμένης ψυχολογίας
 • 150 ώρες εκπαίδευσης σε περιστατικά εγκληματολογίας, με ψυχολογικό profiling των δραστών
 • Μαθήματα με στόχο τη διαμόρφωση της επαγγελματικής ταυτότητας των σπουδαστών, ήδη από το πρώτο έτος σπουδών
 • Ομάδα καθηγητών με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στα αντικείμενα διδασκαλίας τους

Κριτήρια Εγγραφής

 • Απολυτήριο Λυκείου.
 • Γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου IELTS 6.0 ή αντίστοιχο.
 • Θα προτιμηθούν όσοι διαθέτουν Απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 18 και άνω.
 • Επιτυχημένη Συνέντευξη με τον Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη σε full-time εκπαίδευση ή μέχρι 6 έτη σε part-time εκπαίδευση.

Κατόπιν της ολοκλήρωσής του και εφόσον ολοκληρώσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι σπουδαστές δύνανται να επιδιώξουν την έκδοση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου. Διευκρινίζεται ότι στην Ελλάδα εκδίδεται μόνο άδεια γενικού ψυχολόγου και δεν υφίστανται άδειες ασκήσεως επαγγέλματος εξειδίκευσης στους διάφορους τομείς της Ψυχολογίας όπως σε πολλές άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία αντιστοιχούν χρονικά στα έτη εκπαίδευσης πλήρους φοίτησης. 

Πρώτο έτος σπουδών: ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με τους βασικούς τομείς της Ψυχολογίας – γνωστική, βιολογική, κοινωνική, αναπτυξιακή, έρευνα - και γνωρίζει την ιστορική εξέλιξη, αλλά και τις σημαντικότερες επιστημονικές τοποθετήσεις όπως παρουσιάζονται στην Ελλάδα και διεθνώς.

Παράλληλα, στο πρώτο έτος παρέχεται εκπαίδευση και στήριξη στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, εξειδικευμένη για Ψυχολόγους.

Στο έτος αυτό εγκαθιδρύεται η βασική γνώση στην εγκληματολογική και δικανική ψυχολογία, με ταυτόχρονη έκθεση σε Case Studies εγκληματολογίας από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεύτερο έτος σπουδών: ο σπουδαστής εμβαθύνει και εξερευνά τους κεντρικούς άξονες που καθορίζουν την επιστήμη και πώς αυτοί σχετίζονται και επηρεάζουν τις εξειδικεύσεις της ψυχολογίας.

Συγχρόνως, ολοκληρώνει την αναλυτική εκπαίδευση στην έρευνα και μεθοδολογία, η οποία θα αποτελέσει βασικό συστατικό τόσο του τελευταίου έτους και της πτυχιακής εργασίας, όσο και οποιασδήποτε μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο μέλλον.

Ανεπτυγμένες και πιο σύνθετες θεωρίες της εγκληματολογίας καθώς και η εκπαίδευση στη διάγνωση και ερμηνεία της συμπεριφοράς εγκληματιών, μετατρέπουν τη φοίτηση σε μια καθημερινή εμπειρία επίλυσης σύνθετων εγκληματικών ενεργειών και συμβάντων.

Τρίτο έτος σπουδών: παρέχονται εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και στις εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως οι ατομικές διαφορές, η επιθετικότητα, η εγκληματολογία, η ψυχοπαθολογία, το στρες στον εργασιακό χώρο, οι διαταραχές μνήμης, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι διατροφικές διαταραχές κ.α.

Στο τρίτο έτος σπουδών εκπονείται η πτυχιακή εργασία και πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση σε πλαίσια και φορείς.

Συγχρόνως, ο φοιτητής εκτίθεται και αναπτύσσει δεξιότητες στο Profiling εγκληματιών, ενώ εξειδικεύεται σε ζητήματα όπως η βίαιη και σεξουαλική προσβολή, αλλά και στις κοινωνικές διαστάσεις και συνέπειες του οργανωμένου εγκλήματος.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών στο B.Sc. in Forensic Psychology του University of Central Lancashire στο ICPS οι απόφοιτοι μπορούν να:

Εργαστούν ως Εγκληματολογικοί Ψυχολόγοι ανοίγοντας το δικό τους ιδιωτικό γραφείο (κατόπιν της αναγνώρισης του πτυχίου και της έκδοσης της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος)

Εργαστούν ως Εγκληματολογικοί Ψυχολόγοι σε συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (αρχές ασφαλείας, στρατός, ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας, ασφαλιστικές εταιρείες, δομές ψυχικής υγείας, μονάδες απεξάρτησης, ΜΚΟ κ.α.)

Συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό σε διακεκριμένα Μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης

Επιλέξουν, μέσω του Μεταπτυχιακού, δεύτερο επαγγελματικό κλάδο εξειδίκευσης π.χ. Παιδοψυχολογία, Εγκληματολογία, Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογία Υγείας, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία  κ.α. αποκτώντας σοβαρό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας

Ζητήσουν την υποστήριξη του προσωπικού τους Career Coach από το ICPS και να συντάξουν το ατομικό επαγγελματικό πλάνο και τα βήματα υλοποίησης του

Εκμεταλλευτούν τα μειωμένα δίδακτρα σε αποφοίτους του Kολλεγίου για την συνέχιση των σπουδών τους σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο ICPS ή στο UCLan

Γίνουν μέλη της μεγάλης Ομάδας Αποφοίτων του ICPS που είναι όλοι επαγγελματίες του χώρου με μεγάλη εμπειρία και δυνατό δίκτυο γνωριμιών

Γίνουν μέλη της μεγάλης Ομάδας Αποφοίτων του University of Central Lancashire απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια των αποφοίτων του UCLan

500 φοιτητές κάθε έτος εμπιστεύονται τα εξειδικευμένα Bachelor Ψυχολογίας του UCLan στην Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο

Θα φοιτήσεις σε ένα πρόγραμμα, απόφοιτοι του οποίου έχουν γίνει δεκτοί απευθείας για διδακτορικό στο εξωτερικό

Θα αποκτήσεις σημαντικές γνώσεις, αλλά προπαντός, μια εξειδίκευση ήδη από το πρώτο σου πτυχίο

Θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις μια διαδραστική εμπειρία μάθησης με κοινοτόμες Πλατφόρμες Προσωπικής Ανάπτυξης και Εξέλιξης και με την υποστήριξη του προσωπικού σου Coach

Θα μπορέσεις να κάνεις τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα στο αντικείμενο που θα επιλέξεις μέσα από την πρακτική άσκηση 200 ωρών σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς

Θα γίνεις μέλος της οικογένειας του ICPS που γνωρίζει το αντικείμενο της Ψυχολογίας σε βάθος και είναι εξειδικευμένη σε αυτό. Σπουδάζεις μαζί με τους ειδικούς!

Θα γίνεις μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Video

Επικοινωνία με τον φορέα