Περιγραφή

Το Ελληνικό Κέντρο Focusing, με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολύπλευρων αναγκών της γονεϊκότητας, και την συμβολή του στην αποδόμηση  προκαταλήψεων και διαστρεβλώσεων, αλλά  και στην ενδυνάμωση της γονεϊκής αυτοεκτίμησης και των υγιών δεσμών των μελών  της οικογένειας, διοργανώνει πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας για υποστήριξη της γονεϊκότητας.

Στόχοι της εκπαίδευσης είναι:

– η καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων αναγνώρισης, επεξεργασίας και διαχείρισης αιτημάτων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, στον θηλασμό, στην επιγενετική φροντίδα και στην θετική διαπαιδαγώγηση.

– η κατανόηση και εφαρμογή των αρχών της προσωποκεντρικής και focusing-βιωματικής προσέγγισης στη συμβουλευτική γονεϊκότητας, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μοντέλο σχέσης στα συμβουλευόμενα άτομα, το οποίο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και φροντίδας της σχέσης  με τα παιδιά τους.

– η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν τη μαιευτική βία, την υπογονιμότητα, το περιγεννητικό πένθος, αλλά και την ψυχοπαθολογία, που συχνά παραγνωρίζονται, ως προς την επίδραση που ασκούν στη γονεϊκότητα, και κατά συνέπεια στην ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική του πελάτη.

– η αναγνώριση και θεραπευτική αντιμετώπιση του τραύματος, το οποίο συχνά πυροδοτείται στη μητρότητα, την πατρότητα, αλλά και τη συντροφική σχέση.

– η θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση της συναισθηματικής δυσφορίας  ή/και της συναισθηματικής εξουθένωσης (burn out),  που συχνά προκύπτει εξαιτίας των προκλήσεων και των αντίξοων συνθηκών, που  καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς.

 

Θεωρητικό πλαίσιο:

Το ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο της εκπαίδευσης βασίζεται στην Προσωποκεντρική και Focusing-Bιωματική Προσέγγιση, στην Θεωρία Δεσμού, στη Ψυχοτραυματολογία και στις Σύγχρονες Νευροεπιστήμες.

 

Εισηγήτριες:

Φαίη Μοναστιρλή, Ψυχολόγος, Προσωποκεντρική-Focusing Βιωματική Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, Εκπαιδεύτρια και Σύμβουλος Γονέων.

Φιλιώ Κατσαρού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Προσωποκεντρικής-Focusing Βιωματικής Προσέγγισης, Σύμβουλος Γονεϊκότητας και Εκπαιδεύτρια γονέων, Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού.

 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Σε ειδικούς ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευμένους/ες ψυχοθεραπευτές/εύτριες  και  σε συμβούλους ψυχικής υγείας, ανεξαρτήτως προσέγγισης οι οποίοι/ες διαθέτουν, τουλάχιστον, διετή επαγγελματική εμπειρία.

 

 

 

Περιεχόμενα της εκπαίδευσης:  Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία, βιωματική επεξεργασία, πρακτική και εποπτεία.

Αυτό σημαίνει, ότι σε όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης δίνονται θεωρητικά άρθρα και παραπομπές σε επιστημονική βιβλιογραφία, παρουσιάζονται βίντεο και πραγματοποιούνται βιωματικές ασκήσεις.

Επίσης δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων, ως μέλη της δικής τους οικογένειας, ή/και της συντροφικής τους σχέσης.

Η εκπαίδευση διεξάγεται διαδικτυακά με ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευόμενων, η οποία κρίνεται αναγκαία, καθώς έχει βιωματικό χαρακτήρα.

Έξι (6) Σαββατοκύριακα (10:00 - 17:00)

Η εκπαίδευση διαρκεί  έξι μήνες, Νοέμβριο 2025 με Απρίλιο 2026 (84 εκπαιδευτικές ώρες). Η ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός ομάδας (βιντεοσκόπηση και παρουσίαση μιας θεραπευτικής συνεδρίας, μελέτη και συγγραφή εργασίας, 30 εκπαιδευτικές ώρες).

Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών: 114 ώρες Έναρξη: 8-9/11/2025

Η ολοκλήρωση των απαιτήσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση «Πιστοποιητικού Υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων».

Επικοινωνία με τον φορέα