Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Kλινική Ψυχική Υγεία» ενσωματώνει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, θεωρία, κλινική εξέταση/παρατήρηση και πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση, στοχεύοντας στην κατανόηση, αποτροπή και θεραπεία της ψυχικής δυσπροσαρμοστικότητας και της ψυχιατρικής διαταραχής και στη συνολική προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προάγει την εφαρμοσμένη γνώση, την κατανόηση και τις κλινικές δεξιότητες στους κεντρικούς θεωρητικούς, μεθοδολογικούς και εμπειρικούς τομείς της Κλινικής Ψυχικής Υγείας.

Αντικείμενο Σπουδών:

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Kλινική Ψυχική Υγεία» είναι η επιστημονική και κλινική εξειδίκευση στο ευρύ γνωστικό αντικείμενο της Κλινικής Ψυχικής Υγείας, η άσκηση της οποίας αφορά κυρίως στην προώθηση της ψυχικής υγείας και αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ένταξη τους σε ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο, αποκαλύπτοντας τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, της νόσου και της αντιμετώπισής της. Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. ενσωματώνει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, θεωρία, κλινική εξέταση/παρατήρηση και πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση, στοχεύοντας στην κατανόηση, αποτροπή και θεραπεία της ψυχικής δυσπροσαρμοστικότητας και της ψυχιατρικής διαταραχής και στη συνολική προαγωγή της ψυχικής υγείας. Το Π.Μ.Σ. στην «Κλινική Ψυχική Υγεία» έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προάγει την εφαρμοσμένη γνώση, την κατανόηση και τις κλινικές δεξιότητες στους κεντρικούς θεωρητικούς, μεθοδολογικούς και εμπειρικούς τομείς της Κλινικής Ψυχικής Υγείας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Οι φοιτητές του ΠΜΣ κατά το τέλος του προγράμματος θα είναι σε θέση να συνδιάζουν με τον καλύτερο τρόπο γνώσεις αναφορικά με τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Αξιολόγηση/διάγνωση και διαφοροδιάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών στη βάση κλινικών, εργαστηριακών και εξελιγμένων ερευνητικών μεθόδων
  • Αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας, του χαρακτήρα και της προσωπικότητας της καθώς και των διαστάσεών τους. Σε βάθος αξιολόγηση της ψυχοπαθολογίας και της δομής της γενικής ψυχικής λειτουργίας
  • Βιολογικές μέθοδοι ψυχιατρικής παρέμβασης και θεραπείας (βασική και κλινική ψυχοφαρμακολογία, άλλες βιολογικές μέθοδοι)
  • Κλινική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και θεραπεία, Ψυχοκοινωνική διάσταση της αξιολόγησης και της θεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης.
  • Κατανόηση της αλληλεπίδρασης βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων στην εμφάνιση και εξέλιξη της ψυχοπαθολογίας
  • Πρόληψη ψυχικών δυσλειτουργιών και διαταραχών σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο
    Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
  • Συστήματα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Επαγγελματική Αποκατάσταση αποφοίτων:

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα μπορούν να:

  • Να στελεχώσουν ψυχιατρικές Μονάδες Γενικών Νοσοκομείων, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής και κοινοτικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής και μονάδες αποκατάστασης και επανένταξης όπως και ποικίλους κρατικούς και μη κρατικούς οργανισμούς καθώς και φορείς και δομές που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας.
  • Να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού αντικειμένου.
  • Να εξειδικευτούν περεταίρω στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.
  • Να έχουν επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά προγράμματα από τη σύλληψη της ιδέας και το σχεδιασμό μέχρι την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τη συγγραφή του άρθρου.

Το ΠΜΣ διαρθρώνεται σε δύο (2) διδακτικά ακαδημαϊκά εξάμηνα, διάρκειας δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων έκαστο.

Οι υποχρεώσεις των φοιτητών μπορούν να ολοκληρωθούν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.

Στο Α΄ εξάμηνο διδάσκονται τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα. Στο Β΄ εξάμηνο διδάσκονται 2 μαθήματα.

Η έναρξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας γίνεται στο Β΄ εξάμηνο.

Το Πρόγραμμα Μαθημάτων είναι το παρακάτω:


Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (υποχρεωτικά μαθήματα)

1. Κλινική ψυχιατρική και ψυχική υγεία (7,5 ECTS)
2. Ψυχολογικές θεωρίες και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις (7,5 ECTS)
3. Βιολογική ψυχιατρική (7,5 ECTS)
4. Στρες (7,5 ECTS)

Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (υποχρεωτικά μαθήματα)

1. Νευροψυχολογία και ψυχομετρία (7,5 ECTS))
2. Ερευνητική μεθοδολογία (7,5 ECTS)

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία (30 ECTS)

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί:

1. Πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Ψυχολογίας καθώς και άλλοι επιστήμονες Υγείας (όπως Λογοθεραπευτές, Παιδαγωγοί) όπως επίσης είναι δυνατό να γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων συναφών Τμημάτων Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι (Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής εργασίας κ.α.) της ημεδαπής καθώς και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι ή άλλων Ανωτάτων Σχολών.

2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον προσκομίσουν επισήμως αναγνωρισμένους ως ισότιμους ή αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α' 80). Ειδικότερα κατά την έναρξη των σπουδών στο ΠΜΣ ζητείται αντιστοίχιση βαθμού του τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών στο ΠΜΣ απαιτείται τίτλος αναγνώρισης του τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου από τον ΔΟΑΤΑΠ.

3. Μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένα μέλος ετησίως ανά ΠΜΣ, που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

4. Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις υποχρεώσεις των προπτυχιακών σπουδών τους πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΠΜΣ.

Επικοινωνία με τον φορέα

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην ίδια κατηγορία

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τον ίδιο Φορέα