Περιγραφή

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα για άτομα (Emotion-Focused Therapy for individuals, EFT-I) είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα που παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις δεξιότητες και παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για να δουλέψουν με τα συναισθήματα στην πρακτική τους.

Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα

Η Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα (ΘΕΣ) είναι μια ερευνητικά τεκμηριωμένη ανθρωπιστική προσέγγιση που θεωρεί ότι τα συναισθήματα έχουν κεντρική σημασία στην ανθρώπινη λειτουργία και τη θεραπευτική αλλαγή. Πρόκειται για μια συνθετική προσέγγιση που ενσωματώνει στοιχεία από την προσωποκεντρική θεραπεία, τη θεραπεία γκεστάλτ, το focusing, την υπαρξιακή και την αφηγηματική θεραπεία.

Οι παρεμβάσεις της ΘΕΣ έχουν αναπτυχθεί μέσα από πολυάριθμες συστηματικές έρευνες πάνω στις διαδικασίες αλλαγής που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της σε μια σειρά από ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος, το σύνθετο τραύμα, και οι διαταραχές διατροφής.

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης είναι σχεδιασμένο με βάση τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της Διεθνούς Εταιρείας για τη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα (ISEFT) από την οποία είναι πιστοποιημένο.
Το πρόγραμμα παρέχεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα.

Το Ινστιτούτο παρέχει επίσης ειδικά σεμινάρια (masterclasses) για την εφαρμογή της ΘΕΣ σε συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα καθώς και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Inner Relationship Focusing.

Σκοπός

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης έχει σαν σκοπό να παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του προγράμματος εξειδίκευσης είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες:

  • Τις θεωρητικές βάσεις για την κατανόηση των συναισθημάτων και του ρόλου τους στην ψυχική υγεία και τη θεραπεία
  • Βιωματική εξάσκηση στις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να εργαστούν με τα συναισθήματα στην πρακτική τους
  • Ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη μέσα από την εκμάθηση πολύ αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε προσέγγιση
  • Εκπαίδευση σε μια ευρεία γκάμα βιωματικών τρόπων απόκρισης που ενισχύουν τη θεραπευτική διαπροσωπική αποτελεσματικότητα
  • Ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη μέσα από την κατανόηση και επεξεργασία των δικών τους συναισθηματικών διαδικασιών

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους) που έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση ή σε εκπαιδευόμενους θεραπευτές που βρίσκονται στα τελευταία έτη σπουδών. Μπορούν επίσης να το παρακολουθήσουν απόφοιτοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων συμβουλευτικής ή κλινικής ψυχολογίας.

Επιπλέον, για την πιστοποίηση είναι απαραίτητο να διαθέτει κανείς:

α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου και δίπλωμα (πτυχίο) ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης ή σε περίπτωση απουσίας ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης εκτεταμένη κλινική εμπειρία (πάνω από 4 έτη μετά την απόκτηση του πτυχίου ψυχολογίας) ή

β) Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας.  

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης είναι πιστοποιημένο από τη Διεθνή Εταιρεία για τη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα (isEFT). 

 

 

 

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτελείται από το επίπεδο 1 και το επίπεδο 2, τα οποία είναι υποχρεωτικά για όσες/ όσους θέλουν να πιστοποιηθούν ως θεραπεύτριες/ θεραπευτές ΘΕΣ για άτομα. Το επίπεδο 1 είναι ένα εντατικό εισαγωγικό σεμινάριο 4 ημερών (30 ώρες). Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα βασικά για τη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα και για τον ρόλο των συναισθημάτων στην ψυχική υγεία και τη θεραπευτική αλλαγή. Στο επίπεδο αυτό διδάσκονται επίσης οι βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την εργασία με τα συναισθήματα και οι κύριες θεραπευτικές παρεμβάσεις της ΘΕΣ.

Το επίπεδο 2 είναι συνέχεια του επιπέδου 1 και αποτελείται από τέσσερις ενότητες (τέσσερα διήμερα - συνολικά 60 ώρες). Στην πρώτη ενότητα διδάσκονται προηγμένες ενσυναισθητικές αποκρίσεις ενώ  στις υπόλοιπες ενότητες γίνεται εμβάθυνση στους δείκτες και τα θεραπευτικά έργα όπως και στη διατύπωση περίπτωσης με βάση το μοντέλο της ΘΕΣ. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται επίσης σε νέους θεραπευτικούς δείκτες και έργα και μαθαίνουν πως να εφαρμόζουν την προσέγγιση σε σύνθετες καταστάσεις. Όλα τα σεμινάρια έχουν βιωματικό χαρακτήρα και παρέχουν στους συμμετέχοντες σε βάθος εκπαίδευση σε δεξιότητες μέσα από έναν συνδυασμό σύντομων διαλέξεων, επιδείξεων βίντεο, ζωντανών επιδείξεων, συζητήσεων περίπτωσης και εποπτευόμενης πρακτικής σε μικρές ομάδες. Τα σεμινάρια παρέχονται από πιστοποιημένους ΘΕΣ εκπαιδευτές.

Το κόστος για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξειδίκευσης ανέρχεται στα 1.770 ευρώ (η τιμή συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ 24%). 

Με την εφάπαξ εξόφληση του ποσού δίνεται έκπτωση 170 ευρώ (τελικό κόστος 1.600 ευρώ).

Το κόστος για το μεμονωμένο επίπεδο 1 είναι 590 ευρώ ενώ για κάθε ενότητα του επιπέδου 2 το κόστος ανέρχεται στα 295 ευρώ.

 

Για την εγγραφή σας στο πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα είναι απαραίτητα τα εξής:

1) Συμπλήρωση αίτησης εγγραφής

2) Αποστολή βιογραφικού στο email: [email protected].

3) Προσωπική συνέντευξη με την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος

Λήξη προθεσμίας αίτησης συμμετοχής στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξειδίκευσης: 30/6/2025.

Η δυνατότητα παρακολούθησης μόνο του επιπέδου 1 ή μεμονωμένων σεμιναρίων του επιπέδου 2 θα δοθεί μόνον εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσες/όσους εγγράφονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξειδίκευσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ 2025-2026

Επίπεδο 1

Εισαγωγή στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα

25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2025, δια ζώσης. Ώρες 10:00 - 17:30.

 

Επίπεδο 2

Ενότητα Α: Προηγμένος ενσυναισθητικός συντονισμός

5-6 Δεκεμβρίου 2025, δια ζώσης και διαδικτυακά*. Ώρες 10:00 - 17:30.

Ενότητα Β: Διατύπωση περίπτωσης & σχεσιακές δυσκολίες

23-24 Ιανουαρίου 2026, δια ζώσης και διαδικτυακά*. Ώρες 10:00 - 17:30.

Ενότητα Γ: Focusing και έργα επανεπεξεργασίας

20-21 Μαρτίου 2026, δια ζώσης και διαδικτυακά*. Ώρες 10:00 - 17:30.

Ενότητα Δ: Εργασία με καρέκλες και συμπονετική αυτοανακούφιση

22-23 Μαΐου 2026, δια ζώσης και διαδικτυακά*. Ώρες 10:00 - 17:30.

Επικοινωνία με τον φορέα