Ακολουθήστε μας 

Blog

09/06/2023 0 Comments

Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία μεταξύ σπουδών και κοινωνικής ζωής

Κάποιες φορές το να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ των σπουδών και της κοινωνικής σου ζωής, μπορεί να φαίνεται ως ένα δύσκολο και δύσβατο εμπόδιο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ισορροπία για να μην καταλήξει η καθημερινότητα σου να είναι αφόρητη και ανθυγιεινή. Αν δυσκολεύεσαι με τον φόρτο εργασίας σου και νιώθεις ότι οδεύεις προς την εξάντληση, ακολούθησε τις συμβουλές μας για να επαναφέρεις αυτήν την ισορροπία στην ζωή σου.

Σημαντικό είναι να θυμάσαι:

• Το να κρατάς μία ισορροπία στην ζωή σου όσο είσαι στο πανεπιστήμιο, θα σε βοηθήσει να έχεις μία καλύτερη εμπειρία

• Το άγχος μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σου. Η συχνή άσκηση και ο διαλογισμός μπορούν να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις μέσα σε μία μέρα, εβδομάδα ή και μήνα που είσαι αγχωμένος.

• Βρες μια στρατηγική διαχείρισης χρόνου που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε ένα σωστό πρόγραμμα σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση

• Φρόντισε να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα σου ευχάριστες δραστηριότητες με τους φίλους και την οικογένεια σου ή και απλά λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.

Δημιουργώντας την Ισορροπία

Η δημιουργία της ισορροπίας μεταξύ των σπουδών και της προσωπικής ζωής είναι ακόμη πιο σημαντική σε περίοδο άγχους. Είναι ένα ευρέως γνωστό γεγονός ότι οι ασθένειες (σωματικές ή ψυχικές) εμφανίζονται σε υψηλότερο ποσοστό στους φοιτητές, σε περίοδο που οι ίδιοι βρίσκονται υπό πίεση, όπως είναι η εξεταστική ή οι εργασίες.

Διαχείριση του Άγχους

Η διαχείριση του άγχους είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές για την επίτευξη μίας καλής και σωστής ισορροπίας κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

• Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος

• Ναυτία

• Στομαχική δυσφορία

Η εξεταστική και οι εργασίες συνήθως συμπίπτουν στην εποχή της φθινοπωρινής και χειμερινής γρίπης, το οποίο καθιστά τη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τις εξετάσεις ακόμη πιο σημαντική για διαχείριση.

Έτσι, καθώς κοιτάς το σχολικό σου ημερολόγιο, προσδιόρισε τους μήνες και τις εβδομάδες που πιστεύεις ότι θα είναι οι πιο αγχωτικοί. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, δημιούργησε ένα σχέδιο διαχείρισης του άγχους που περιλαμβάνει κάποιες αποδεδειγμένες στρατηγικές για τη μείωση του άγχους:

• Διαλογίσου για 10 λεπτά την ημέρα

• Κάνε γιόγκα μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα

• Κοιμήσου 7-8 ώρες τη νύχτα

• Ασκήσου μερικές φορές την εβδομάδα

Βρες μια Τεχνική Διαχείρισης Χρόνου

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι φοιτητές είναι η συμμετοχή σε πάρα πολλές δραστηριότητες και να μην ξέρουν πως να επιβληθούν στους εαυτούς τους, μαθαίνοντας πως να λένε “όχι”. Η διαχείριση του χρόνου για ένα φοιτητή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αν αφήσεις το πανεπιστήμιο να σου καταβάλλει τη ζωή, θα το κάνει.

Το να αφιερώσεις χρόνο στις κοινωνικές δραστηριότητες και να περνάς χρόνο με τα άτομα που θες είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά επίσης το να νιώθεις πίεση ότι πρέπει να συμμετέχεις σε κάθε κοινωνική εκδήλωση είτε στο πανεπιστήμιο είτε με τους φίλους σου, μπορεί να σε αφήσει να αισθάνεσαι εξαντλημένο και στραγγισμένο από ενέργεια.

Το κλειδί είναι να βρεις ποιες από όλες αυτές τις δραστηριότητες, σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά και σε βοηθούν να επαναφορτίσεις τις “μπαταρίες” σου, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σου με ανανεωμένη ενέργεια και ανανεωμένη αίσθηση σκοπού.

Όσον αφορά την καθημερινή σου διαχείριση του χρόνου της μελέτης και των μαθημάτων, βρες την ιδανική τεχνική για σένα και θα σε βοηθήσει να έχεις περισσότερο έλεγχο της ημέρας σου.

Ζήτησε Βοήθεια όταν τη Χρειάζεσαι

Από έναν ακαδημαϊκό σύμβουλο, ένα φοιτητικό συμβούλιο και τους συμμαθητές σου μέχρι ένα επαγγελματία θεραπευτή, γιατρό και μέντορα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να αντιμετωπίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου ως φοιτητής. Μην φοβάσαι να απευθυνθείς για βοήθεια και συμβουλές όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα και νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις μόνος σου.

Εστίασε στο εδώ και το τώρα

Είναι πιθανό να νιώσεις ότι είσαι υπερφορτωμένος, αν αρχίσεις να σκέφτεσαι όλα όσα έχεις να κάνεις, ενώ προσπαθείς να συγκεντρωθείς σε κάτι. Όταν διαβάζεις για ένα μάθημα ή για μια εργασία, προσπάθησε να μείνεις απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις την υποχρέωση σου πιο αποτελεσματικά.

Όταν περνάς χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια σου, μην αρχίζεις να αγχώνεσαι για την εξέταση ή την εργασία της επόμενης εβδομάδας που πρέπει να κάνεις. Αφιέρωσε χρόνο σε αυτούς που είσαι μαζί τους εκείνη τη στιγμή.

Κάνε παρέα με άτομα που σε υποστηρίζουν

Βεβαιώσου ότι τα άτομα που επιτρέπεις να βρίσκονται στη ζωή σου υποστηρίζουν τους ακαδημαϊκούς σου στόχους. Αν σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχος που δεν κάνεις παρέα μαζί τους, δεν σε υποστηρίζουν σε αυτό που προσπαθείς να επιτύχεις.

Μίλησε τους για τους στόχους σου, εστιάζοντας στο να βρείτε μια μέση λύση μεταξύ της συμμετοχής που περιμένουν από εσένα και του ακαδημαϊκού σου προγράμματος.

Εάν φαίνονται πιο επικεντρωμένοι στο να πάρουν αυτό που θέλουν από εσένα, ίσως χρειαστεί να αναρωτηθείς εάν είναι πραγματικός σου φίλος. Δοκίμασε τότε, κάποιες νέες δραστηριότητες για να γνωρίσεις άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα και μπορούν επίσης να είναι υποστηρικτοί φίλοι.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Ανάμεσα σε όλες τις υποχρεώσεις που έχεις από την σχολή και από την καθημερινότητα σου, να θυμάσαι να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την σκληρή δουλειά και προσπάθεια που κάνεις. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι ακριβό, μπορεί να είναι κάτι που πολύ απλά θα σου τονώσουν τη διάθεση και την ενέργεια
• Διάβασε ένα καλό βιβλίο

• Δες μία καλή σειρά ή ταινία

• Πήγαινε για μια βόλτα ή για τρέξιμο

• Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Η εύρεση τρόπων για να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα θα σε βοηθήσει να λειτουργήσεις πιο παραγωγικά όταν επιστρέψεις στις υποχρεώσεις σου. Μπορεί να σου φανεί δύσκολο, αρχικά, να βρεις κάποιους τρόπους, αλλά όταν συμβεί, η θετική επίδραση που θα έχει στη συνολική σου υγεία και ευεξία, θα αξίζει τον κόπο.

Βρες μια δουλειά μερικής απασχόλησης

Ίσως πιστεύεις ότι να προσθέσεις άλλη μία εργασία και ευθύνη, θα αυξήσει το άγχος σου και θα φέρει περαιτέρω ανισορροπία στην ζωή σου. Στην πραγματικότητα όμως, θα μπορούσε να προσφέρει το αντίθετο. Η απόκτηση μιας εργασίας μερικής απασχόλησης μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις το χρόνο σου σωστά, ενώ έχεις και το μπόνους των χρημάτων.

Όταν κανονίζεις με τους φίλους σου, κάποιες φορές βαριέσαι να πας ή έχεις κάτι σημαντικότερο να κάνεις, οπότε το ακυρώνεις. Με την δουλειά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Πρέπει να εμφανιστείς στην βάρδια σου, βαριέσαι δε βαριέσαι (αν θες να συνεχίσεις να έχεις δουλειά). Αυτό το επίπεδο προγραμματισμού και οργάνωσης είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί σε όλες τις πτυχές τόσο της μελέτης όσο και της προσωπικής σου ζωής, βοηθώντας σε να γίνεις πιο οργανωμένος, πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.

Με αυτούς τους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να διασκεδάζει και να έχει μία όμορφη κοινωνική ζωή, αλλά και να μην μπαίνει εμπόδιο στις σπουδές σου. Το να τους εφαρμόσεις στην καθημερινότητα σου δεν είναι και πολύ δύκολο και το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει είναι μία καλύτερη ζωή αλλά και ένα καλύτερο μέλλον.

Επίδιωξε να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου!

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα