Ακολουθήστε μας 

Blog

30/06/2023 0 Comments

Βασικές δεξιότητες ζωής που θα μάθεις στο Πανεπιστήμιο

Η έναρξη του Πανεπιστημίου μπορεί να είναι κάτι τρομακτικό στην αρχή. Από τη μία, πρόκειται να αποκτήσεις μια εμπειρία ζωής, καθώς θα έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις στο αντικείμενο που αγαπάς, να μείνεις μόνος και να κάνεις πολλές νέες γνωριμίες.

Από την άλλη, είναι ίσως η πρώτη φορά που μένεις μακριά από το σπίτι σου και ενδεχομένως να έχεις άγχος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και πώς θα είναι η νέα σου ζωή.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένα μέρος που θα αποκτήσεις ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά και ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την προσωπική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής σου, θα εξελίξεις δυνατότητες και θα αποκτήσεις αναπόφευκτα μια σειρά από πολύτιμες δεξιότητες και εργαλεία που είναι χρήσιμα και για τη ζωή γενικά, πέρα από τα πλαίσια της σχολής. Αυτές οι δεξιότητες είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της μελλοντικής σου επιτυχίας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές δεξιότητες ζωής που πρέπει να περιμένεις ότι θα μάθεις στο πανεπιστήμιο και η σημασία τους για την προετοιμασία σου για μελλοντικές προκλήσεις:

Πώς να φροντίζεις τον εαυτό σου

Η κυριότερη δεξιότητα ζωής που σου διδάσκει το πανεπιστήμιο είναι αναμφίβολα η αυτάρκεια. Από τα πρώτα πράγματα που θα κληθείς να κάνεις είναι να μάθεις να συντηρείς τον εαυτό σου -αν όχι ακόμα οικονομικά, τουλάχιστον όσον αφορά τα υπόλοιπα πράγματα που θα πρέπει να αναλάβεις να κάνεις για τον εαυτό σου.
Ως φοιτητής που μένει μακριά από το σπίτι του, θα πρέπει να μάθεις να μαγειρεύεις, να πλένεις και να καθαρίζεις.

Εκτός, φυσικά, από τις δουλειές του σπιτιού, θα συνηθίσεις να ξυπνάς και να μετακινείσαι μόνος σου και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, αλλά και ίσως να βρεις τρόπο να βγάζεις τα δικά σου χρήματα και να τα διαχειρίζεσαι με βάση τα δικά σου κριτήρια και ανάγκες.

Το επίπεδο ανεξαρτησίας που προσφέρει η φοιτητική ζωή είναι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της. Κάποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες αυτές απαιτήσεις, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει σημασία και όσο περισότερο προσπαθείς να κάνεις πράγματα για τον αυτό σου, τόσο πιο γρήγορα θα συμφιλιωθείς και θα εξοικειωθείς με την ιδέα της αυτονομίας και της ενηλικίωσης.

Είναι πολύ φυσιολογικό, ως φοιτητής, να νιώσεις νοσταλγία ή να αντιμετωπίσεις αρκετές δυσκολίες και εμπόδια ακαδημαϊκής, εργασιακής ή προσωπικής φύσης. Η επινοητικότητα και η ανθεκτικότητα είναι δύο εξαιρετικές ιδιότητες που θα σου μάθει η πανεπιστημιακή ζωή και που θα σε βοηθήσουν να τα ξεπεράσεις.

Θα μάθεις να στέκεσαι στα πόδια σου, να είσαι αυτόνομος και να μην περιμένεις από κανέναν να κάνει πράγματα που μπορείς πλέον μόνος σου να προσφέρεις στον εαυτό σου.

Με όλα τα εφόδια που θα σου προσφέρει, πέρα από την ακαδημαϊκή γνώση, η πανεπιστημιακή ζωή μακριά από το σπίτι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να εξασκήσεις την αυτοφροντίδα και να ανακαλύψεις τα πράγματα που απολαμβάνεις να κάνεις για τον εαυτό σου, που σε βοηθούν στην διατήρηση της ψυχικής σου ευημερίας και προσωπικής εξέλιξης και σε γεμίζουν ενέργεια και χαρά.

Να έχεις budget

Μπορεί ήδη να έχεις κάποια εμπειρία στο να δημιουργείς και να ακολουθείς έναν προϋπολογισμό, ένα οικονομικό πλάνο με βάση το οποίο ελέγχεις τα έξοδά σου. Αλλά η μετάβαση στο πανεπιστήμιο θα πάει αυτή σου τη δεξιότητα στο επόμενο επίπεδο, καθώς η ζωή και τα έξοδα σε αυτή τη νέα συνθήκη θα είναι πιθανώς πιο απαιτητικά.

Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών σου θα έρθεις αντιμέτωπος με διάφορες οικονομικές ανησυχίες, όπως ενοίκια, λογαριασμούς, κόστος διαβίωσης, κοινωνικές εξόδους, έξοδα μετακίνησης και -σε κάποιες περιπτώσεις- δίδακτρα. Είτε είναι η πρώτη φορά στη ζωή σου που είσαι 100% υπεύθυνος για τα οικονομικά σου, είτε σε στηρίζουν οικονομικά συγγενικά σου πρόσωπα, είναι σημαντικό να σκεφτείς πώς θα αποκτάς το εισόδημά σου και τον τρόπο με τον οποίο θα το διαχειριστείς, πώς θα διαθέτεις αυτά τα χρήματα κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Σκέψου εναλλακτικές λύσεις, όπως κάποιο φοιτητικό επίδομα, υποτροφία κλπ, ή την πιθανότητα να εργαστείς κάποιες ώρες την εβδομάδα -χωρίς να παραμελήσεις τις σπουδές σου-, ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στα έξοδά σου και αν αυτό είναι δυνατό, να έχεις κάποιες οικονομίες στην άκρη. Το να μάθεις να αποταμιεύεις από τη νεαρή ενηλικίωσή σου θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με αυτή τη συνήθεια και να την υιοθετήσεις μελλοντικά. Εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τη δημιουργία προϋπολογισμού, υπάρχουν πολλά σάιτ και εφαρμογές για να παρακολουθείς και να εξισορροπείς τα εισερχόμενα και εξερχόμενα χρήματά σου και να τα διαχειρίζεσαι καλύτερα.

Να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου

Αν ήσουν λίγο ανοργάνωτος πριν πας στο πανεπιστήμιο, σίγουρα δε θα είσαι μέχρι να φύγεις. Θα χρειαστεί να χειριστείς μια ποικιλία από φοιτητικές, εργασιακές, κοινωνικές και προσωπικές υποχρεώσεις και ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να τα φέρεις όλα σε πέρας είναι με την οργάνωση και τη διαχείριση χρόνου.
Η πανεπιστημιακή ζωή σε βοηθά να αναπτύξεις δεξιότητες σχετικά με την ιεράρχηση, κατάτμηση και εκπόνηση των εργασιών και άλλων στόχων.

Εκτός από τα μαθήματα αυτά καθαυτά, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι γενικά προθεσμίες, να βρεις ισορροπίες μεταξύ διάβασματος και -ενδεχομένως- δουλειάς, ή άλλων, υποχρεώσεων, να προγραμματίζεις χρόνο για δραστηριότητες εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου και να έχεις χρόνο και για ξεκούραση και γενικά για τον εαυτό σου.
Η διαχείριση του χρόνου είναι κρίσιμη για την επιτυχία –τόσο στις σπουδές σου, όσο και στον κόσμο της εργασίας μετά την αποφοίτησή σου.

Για να βεβαιωθείς ότι έχεις αρκετό χρόνο για όλες σου τις υποχρεώσεις, θα μπορούσες να δημιουργήσεις εβδομαδιαία και μηνιαία χρονοδιαγράμματα στην αρχή κάθε εξαμήνου για να αποκλείσεις τις ώρες των διαλέξεων, των εργαστηρίων ή σεμιναρίων, του χρόνου που θα διαθέτεις για μελέτη, τις βάρδιες εργασίας, ή οτιδήποτε άλλο θεωρείς απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζετε πάντα τι έχεις να κάνεις και θα θέτεις προτεραιότητες.

Υπευθυνότητα & αυτοέλεγχο

Πολύ πιθανό το Πανεπιστήμιο να είναι η πρώτη φορά που μένεις μακριά από το σπίτι και ίσως η πρώτη, επίσης, φορά που πρέπει να αναλάβεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τον εαυτό σου και το δικό σου πρόγραμμα, χωρίς να έχεις τους γονείς σου να σου υπενθυμίζουν πράγματα και υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσεις. Αυτό μπορεί να είναι λίγο σοκαριστικό στην αρχή, εάν δε το έχεις συνηθίσει, το να είσαι, όμως, υπεύθυνος και συνεπής, αποτελεί ακόμη ένα μάθημα ζωής που σου διδάσκει το πανεπιστήμιο.

Μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών σπουδών, όπως η συγγραφή εργασιών, η ολοκλήρωση διατριβών και η μελέτη για εξετάσεις απαιτούν αυτο-κίνητρο και αυτο-παρακίνηση, όπως και η εκπλήρωση εργασιακών υποχρεώσεων και κοινωνικών δεσμεύσεων. Εξαρτάται από εσένα να σχεδιάσεις και να οργανώσεις τις υποχρεώσεις σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της ενηλικίωσης σε κάθε επίπεδο.

Γι’αυτό το λόγο χρειάζεται να καλλιεργήσεις την αίσθηση της υπευθυνότητας και της συνέπειας σε ακαδημαϊκή, επαγγελματική, προσωπική και κάθε άλλη πτυχή της ζωής σου.

Ακόμα, το πανεπιστήμιο μπορεί να σε συναρπάσει στην αρχή. Υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι, νέα μέρη που θα θέλεις να δεις και νέες εμπειρίες που θα θες να αποκτήσεις. Πιθανότατα να θέλεις να εμπλακείς σε όλα, αλλά είναι σημαντικό να μάθεις πώς να απορρίπτεις μια πρόσκληση.

Πρέπει να κατανοήσεις τις ευθύνες σας όσον αφορά τις σπουδές, την δουλειά σου, τον χρόνο για τον εαυτό σου και τις κοινωνικές σου συναναστροφές και ήδη υπάρχουσες σχέσεις που είναι σημαντικές για εσένα. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα -και μάλλον δεν θα έχεις αρκετά χρήματα για να τα κάνεις όλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθεις να λες «όχι» μερικές φορές, τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους άλλους. Αυτή η αίσθηση αυτοελέγχου θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ισορροπία και θα προστατεύσει και τα οικονομικά σου.

Επικοινωνιακές δεξιότητες & κριτική σκέψη

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους, θα κάνεις νέους φίλους και θα μάθεις να τα πηγαίνεις καλά με άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα. Θα αλληλεπιδράς, επίσης, με καθηγητές και πανεπιστημιακό προσωπικό σχεδόν καθημερινά.

Η αξιοποίηση στων πρώτων εβδομάδων της φοίτησής σου στο έπακρο, καθώς και η συμμετοχή σε μια φοιτητική λέσχη/σύλλογη ή ομάδα είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να αποκτήσεις γρήγορα δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα.
Η συγκατοίκηση, επίσης, μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση για κάποιους, αλλά σίγουρα αποτελεί μια δοκιμασία για την ανθρώπινη συνύπαρξη, καθώς μέσα από αυτή μαθαίνεις να ανέχεσαι και να συμβιβάζεσαι με κάποιους, να δένεσαι με άλλους κλπ.

Το Πανεπιστήμιο παρέχει άφθονες ευκαιρίες για τη βελτίωση των επικοινωνιακών σου δεξιοτήτων. Είτε μέσω ομαδικών έργων, παρουσιάσεων ή συμμετοχής σε σεμινάρια, θα μάθεις να διατυπώνεις τις ιδέες σου, να εκφράζεις τις σκέψεις σου με συνοχή και να συμμετέχεις σε ουσιαστικές συζητήσεις.

Οι δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας περιλαμβάνουν την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να μεταφέρονται σύνθετες έννοιες με σαφή και συνοπτικό τρόπο. Αυτές οι δεξιότητες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικοδόμηση ισχυρών προσωπικών σχέσεων, τη συνεργασία σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και τη μεταβίβαση των σκέψεών σου με πειθώ.

Όσον αφορά την κριτική σκέψη, αποτελεί, επίσης, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής που θα αποκτήσεις στο πανεπιστήμιο. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενθαρρύνει τους φοιτητές να αναλύσετουν πληροφορίες, να αξιολογήσουν τα επιχειρήματα και να αναπτύξουν τις δικές τους προοπτικές.

Μέσα από εργασίες, έρευνα και συζητήσεις στην αίθουσα, θα μάθεις να αμφισβητείς τις υποθέσεις, να εξετάζεις εναλλακτικές απόψεις και να προσεγγίζεις τα προβλήματα με λογική και συστηματική νοοτροπία. Η κριτική ικανότητα και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων χρησιμεύουν σε διάφορες πτυχές της ζωής, από τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων έως την πλοήγηση σε περίπλοκες καταστάσεις.

Να είσαι προσαρμοστικός

Η πανεπιστημιακή ζωή παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και σε φέρνει αντιμέτωπο με ζητήματα που ίσως να μην είχες κληθεί να αντιμετωπίσεις ποτέ πριν μέχρι τώρα, όπως την ακαδημαϊκή πίεση, τη ζωή μακριά από το σπίτι και την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον με νέες συνθήκες.

Οι εμπειρίες αυτές παρέχουν πολύτιμα μαθήματα προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας. Με την πλοήγηση σε άγνωστες καταστάσεις, τη διαχείριση του άγχους και των αποτυχιών, καθώς και τη μάθηση μέσω αυτών, θα αναπτύξεις την ικανότητα να αντιμετωπίζεις τις εκάστοτε αντιξοότητες και να ανταποκρίνεσαι καλύτερα σε νέα δεδομένα. Οι δυνατότητες αυτές είναι ζωτικής σημασίας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η ικανότητα να προσαρμοζόμαστε και να επιμένουμε απέναντι στις προκλήσεις είναι αναγκαία σε μόνιμη βάση.

Να συνεργάζεσαι με άλλους

Το Πανεπιστήμιο απαιτεί συχνά από τους φοιτητές να εργάζονται σε ομάδες, ενισχύοντας την συνεργασία και τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας. Τα ομαδικά projects και οι φοιτητικές πρόσθετες δραστηριότητες εκτός διαλέξεων παρέχουν ευκαιρίες συνεργασίας με διαφορετικά άτομα και μοιράζουν ευθύνες και αρμοδιότητες, καλλιεργώντας το ομαδικό πνεύμα και τη συλλογική επίτευξη κοινών στόχων.

Οι εμπειρίες αυτές μαθαίνουν τους φοιτητές να επικοινωνούν αποτελεσματικά στα πλαίσια μιας ομάδας, να αξιοποιούν τις δυνάμεις, τόσο του εαυτού τους, όσο και των άλλων μελών της ομάδας, να επιλύουν τυχόν συγκρούσεις και να λαμβάνουν συλλογικά αποφάσεις. Είναι σημαντικό να αναπτύξεις δεξιότητες συνεργασίας/ομαδικής εργασίας, καθώς αυτές είναι συνήθως ιδιαίτερα περιζήτητες από τους εργοδότες και θεωρούνται πολύ βασικές ή και απαραίτητες σε επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μόνο απόκτηση γνώσεων στον τομέα σπουδών που επιλέγεις. Είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία που σε εξοπλίζει με πολύτιμες δεξιότητες ζωής απαραίτητες για την προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία.

Αξιοποίησε τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες που προσφέρει το πανεπιστήμιο. Οι δεξιότητες που θα αποκτήσεις κατά τη διάρκεια του πανεπιστημιακής σου ζωής θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στις μελλοντικές σου προσπάθειες, καθώς όχι μόνο θα ωφελήσουν την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, αλλά και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός ανθρώπου έτοιμου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής, πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα