Ακολουθήστε μας 

Blog

university-ilinois
25/05/2022 0 Comments

Συχνές ερωτήσεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές

Η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος είναι συνήθως δύσκολη και ορισμένες φορές χρονοβόρα διαδικασία. Συλλέξαμε κάποιες από τις πλέον συχνές ερωτήσεις που καταφθάνουν στο email μας και σας τις παραθέτουμε.

Πόσο διαρκεί ένα μεταπτυχιακό;

Στην Ελλάδα διαρκεί 1 ή 2 έτη. Σε άλλες χώρες, το χρονικό διάστημα ποικίλει. Για παράδειγμα στην Αγγλία συνήθως διαρκεί 1 έτος.

Πόσο κοστίζει ένα μεταπτυχιακό;

Στην Ελλάδα το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται μεταξύ 1.500 € και 3000 € ανά έτος. Στο κόστος αυτό πρέπει να προσθέσετε και τις όποιες δαπάνες που αφορούν σε αγορές βιβλίων και συγγραμάτων. Πρέπει επίσης να συνυπολογίσετε κόστη διαβίωσης, εάν πρόκειται να σπουδάσετε σε τόπο διαφορετικό από αυτόν που ζείτε.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δώσουμε εύρος κόστος για άλλες χώρες, μιας και αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως…. 100.000 € Το “όνομα” του Πανεπιστημίου και η χώρα/πόλη στην οποία εδρεύει, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. 

Τι ισχύει με τις υποτροφίες; Μπορώ να διεκδικήσω υποτροφία και που πρέπει να απευθυνθώ;

Υποτροφίες τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό παρέχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Παρέχουν όμως και αρκετά κοινωφελή Ιδρύματα. Θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στους αντίστοιχους φορείς για να δείτε τις προϋποθέσεις διεκδίκησης μιας υποτροφίας.

Τι σημαίνουν οι παρακάτω συντομογραφίες των μεταπτυχιακών τίτλων; ΜΑ, ΜSc, MPhil;

ΜΑ: Master of Arts
MSc: Master of Science
MPhil: Master of Philosophy

Οι τίτλοι αυτοί, είναι ουσιαστικά ισότιμοι. Αυτό που προσδιορίζουν είναι ο κλάδος / το είδος του μεταπτυχιακού. Μια διαφορά υπάρχει στο MPhil το οποίο περιλαμβάνει συνήθως λιγότερα μαθήματα ή καθόλου παρακολουθήσεις μαθημάτων και μεγάλο ποσοστό ερευνητικής δουλειάς. Το MPhil συνήθως αποτελεί προστάδιο για διδακτορική διατριβή.

Τα πτυχία με τίτλο Diploma και Certificates που αναφέρουν ορισμένα Πανεπιστήμια τι είναι;

Για τη Μ. Βρετανία τόσο το Diploma όσο και το Certificate θεωρούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι κατώτεροι όμως από το λεγόμενο Master. Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ως Master!

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για να γίνω δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι απαιτήσεις είναι περίπου οι εξής:

  • Βαθμός πτυχίου
  • Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας
  • Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές
  • Proficiency ή TOEFL εάν το proficiency είναι παλαιότερο των 2-3 ετών
  • Συμπληρωμένες φόρμες αιτήσεων που παραλαμβάνονται από τη Γραμματεία κάθε προγράμματος

Τι μεταπτυχιακό να διαλέξω;

Συνήθως οι φοιτητές αναζητούν κάποιο μεταπτυχιακό με κριτήριο τη ζήτηση στην αγορά εργασίας ή τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα.

Το ποιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι:

Γιατί θέλω να κάνω μεταπτυχιακό;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πιθανώς να βοηθήσει τις επιλογές μας καθώς μέσα από τη διερεύνηση είναι πιθανό να προκύψει ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν το χρειάζομαι και ίσως να πρέπει να περιμένω ένα χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η διαδικασία Ακαδημαϊκής Αναγμώρισης των τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό;

Για θέματα που αφορούν στην Ακαδημαϊκή Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών αρμόδιος φορέας είναι ο “Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης” (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).  http://www.doatap.gr/  

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα