Ακολουθήστε μας 

Blog

06/06/2023 0 Comments

Φοιτητές & Διαχείριση Χρόνου

Διαχείριση Χρόνου

Οι σπουδές και το πανεπιστήμιο συγκαταλέγονται μεταξύ των αγχωτικών περιόδων στη ζωή ενός ανθρώπου. Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι ίσως μία από τις πιο δύσκολες αλλά και πιο σημαντικές δεξιοτεχνίες που μπορεί να έχει ένα φοιτητής.

Το να πηγαίνεις στα μαθήματα σου, να διαβάζεις για τις εξετάσεις, να βγαίνεις με τους φίλους σου αλλά και να αφιερώνεις χρόνο σε εσένα μπορούν να γεμίσουν τη μέρα σου. Εάν έχεις πρόβλημα με την ώρα και εύχεσαι να είχες λίγο παραπάνω χρόνο, η παρακάτω λίστα ίσως σε βοηθήσει να το επιτύχεις αυτό.

Φτιάξε Ημερολόγιο

Για να μην πιαστείς απροετοίμαστος σε κάποια εργασία που λήγει σε 2 μέρες, κάποια έξοδο που έχεις κανονίσει και ξεχάσει, φτιάξε πρόγραμμα. Σημείωνε τις μέρες και τις ώρες που έχεις τα σημαντικά αυτά γεγονότα, όπως είναι κάποιο μάθημα εξεταστικής, μία εργασία, μία έξοδο, ώστε ποτέ ξανά να μη μείνεις πίσω και να είσαι πάντα ενήμερος για την επόμενη σου μέρα.

Το ημερολόγιο που θα φτιάξεις, καλό θα ήταν να είναι σε ένα εμφανές σημείο που βλέπεις καθημερινά, όπως πάνω από το γραφείο σου, στο ψυγείο, σε έναν πίνακα ανακοινώσεων που θα είναι αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο.

Βάλε υπενθυμίσεις

Όσο σημαντικό κι αν είναι το πρόγραμμα, τόσο σημαντικό είναι και να θυμάσαι να το ακολουθείς αλλά και να το τηρείς. Βάλε μία υπενθύμιση. Το να ξέρεις πότε είναι η λήξη μιας προθεσμίας είναι σημαντικό, αλλά το να παραμένεις ενήμερος για τα μικροκαθήκοντα που εμπλέκονται στην τήρηση αυτής της προθεσμίας είναι εξίσου σημαντικό.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί για σένα

Το πρόγραμμα του καθενός διαφέρει από κάθε άλλου. Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να αρμόζει στην δική σου καθημερινότητα. Φτιάξε το με βάση τις προτεραιότητες σου. Έχε στο νου σου τον δικό σου προσωπικό ρυθμό. Αν το πρωί πιστεύεις ότι είσαι πιο ενεργητικός, βάλε τότε τα πιο σημαντικά πράγματα μέσα στην μέρα σου. Αν πιστεύεις ότι είσαι το βράδυ, βάλε τα τότε.

Χρησιμοποίησε εργαλεία που δουλεύουν για σένα

Ακριβώς όπως το ημερολόγιο και το πρόγραμμά σου, τα εργαλεία που χρησιμοποιείς για να σε κρατούν οργανωμένο θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα για εσένα. Μερικοί μαθητές προτιμούν χειροπιαστά ημερολόγια και χαρτιά, ενώ κάποιοι προτιμούν να είναι εντελώς ψηφιακά τα προγράμματα τους. Το ημερολόγιό σου μπορεί να σε βοηθήσει στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, αλλά τα περισσότερα εργαλεία είναι καλά και για τον καθημερινό προγραμματισμό.

Βάλε προτεραιότητες

Κάποιες φορές πράγματι υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και πολύ λίγος χρόνος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάρε λίγο χρόνο και δες ποιά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα και να τα βάλεις σε προτεραιότητα. Συλλογίσου για το ποιες εργασίες ή γενικότερα υποχρεώσεις είναι πιο επείγουσες αλλά να υπολογίσεις και πόση ενέργεια μπορείς να διαθέσεις. Εάν μπορείς να ολοκληρώσεις απλές δουλειές με την πρώτη προσπάθεια, προσπάθησε να κάνεις αυτές πρώτα και ύστερα τις δουλειές που χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση. Αυτό, βοηθάει με το να ανακουφίσει λίγη από την πίεση τσεκάροντας από την λίστα μερικές από τις υποχρεώσεις σου.

Εαν δυσκολεύεσαι να τα χωρέσεις όλα στο πρόγραμμα σου, σκέψου τι μπορείς να αναβάλλεις ή και να ακυρώσεις. Οι φίλοι σου είναι πιθανό να καταλάβουν ότι δεν μπορείς να πας στον καφέ που κανονίσατε, αφού έχεις να διαβάσεις για την εξεταστική ενός σημαντικού μαθήματος.

Αφιέρωσε χρόνο για να περνάς καλά, αλλά και για τον εαυτό σου

Η σωστή διαχείριση χρόνου δεν βοηθά μόνο στο να κάνεις δουλειές, είναι επίσης σημαντική και για να βάζεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία σε προτεραιότητα. Το να συμπεριλαμβάνεις χρόνο για τον εαυτό σου μέσα στο πρόγραμμα σου, βοηθά να κρατάς σε ισορροπία την ζωή σου και την υγεία σου.

Εάν αυτό που σε βοηθά είναι να δεις μια ταινία, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να πας βόλτα με τους φίλους σου, βάλτο στο πρόγραμμα σου.

Βρες ένα στήριγμα

Η σωστή προετοιμασία και οργάνωση μπορούν να σε φτάσουν μέχρι ένα σημείο μόνο. Είναι σημαντικό να έχεις στον περίγυρο σου άτομα που σε βοηθούν και θέλουν να πετύχεις. Βρες ένα άτομο που θα διαβάζετε μαζί και θα βοηθάει ο ένας τον άλλον να συγκεντρωθεί και να κάνει σωστή και καλή δουλειά.

Να είσαι ρεαλιστικός και ευέλικτος

Κάποιες φορές, μπορεί να προκύψουν κάποιες αναπόφευκτες καταστάσεις, οι οποίες θα διακόψουν ή καθυστερήσουν το πρόγραμμα της ημέρας σου. Να έχεις υπομονή και να είσαι ρεαλιστικός φτιάχνοντας το πρόγραμμα σου. Να είσαι ρεαλιστικός με τα πράγματα και τις υποχρεώσεις που μπορείς να ολοκληρώσεις και συμπερίλαβε λίγο χρόνο για σκέψη εάν δεν είσαι σίγουρος. Αυτό βοηθάει με την μείωση των εμποδίων και την πιθανή σύγκρουση.

Απέφυγε τους περισπασμούς

Ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κινητά τηλέφωνα και τους φίλους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή από τις υποχρεώσεις σου. Όταν λοιπόν, φτάνει η ώρα που πρέπει να ασχοληθείς με αυτήν την εργασία που η προθεσμία της είναι σε λίγες μέρες, κλείσε το κινητό σου, αποσυνδέσου από τους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσε τους φίλους σου ότι δεν μπορείς να βγεις.

Απέφυγε να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Μπορεί κάποια μέρα να έχεις μείνει λίγο πίσω στο πρόγραμμα σου, οπότε για να μην πάει χαμένη, αποφασίζεις να κάνεις δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα. Απέφυγε το. Όσα περισσότερα πράγματα προσπαθείς να κάνεις ταυτόχρονα, τόσο πιο αργά θα τα ολοκληρώσεις. Συγκεντρώσου σε ένα πράγμα την φορά.

“Σπάσε” τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους

Ένα μέρος της σωστής διαχείρισης χρόνου είναι ο διαχωρισμός των μεγάλων στόχων σε μικρότερους. Κάνοντας αυτό, θα σε βοηθήσει να μείνεις πιο συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις σου και θα αποφευχθεί η χρονοτριβή και αναβολή τους. Είναι εύκολο να αναβάλεις ένα project όταν φαίνεται τεράστιο, αλλά όχι τόσο όταν είναι “σπασμένο” σε μικρούς στόχους

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα