Ακολουθήστε μας 

Blog

17/06/2023 0 Comments

Γιατί να εξετάσετε το ενδεχόμενο μεταπτυχιακών σπουδών: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Σχεδόν όλοι όσοι έχουν σπουδάσει, σκέφτονται τις απίστευτες ευκαιρίες που μπορεί να βρουν μπροστά τους στην καριέρα τους. Τα τελευταία όμως χρόνια, η αγορά γίνεται όλο και πιο σκληρή και το να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε ένα ολόκληρο πλήθος μπορεί να είναι δύσκολο. Κάποιοι απλά αποδέχονται ότι θα ανέβουν πολύ αργά επίπεδο στην καριέρα τους, αν ανέβουν καν, κάποιοι άλλοι όμως παίρνουν στα χέρια τους το ζήτημα και αποφασίζουν να ακολουθήσουν την εναλλακτική του μεταπτυχιακού.

Ποιά είναι όμως τα μειονεκτήματα και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των μεταπτυχιακών σπουδων; Αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο;

Μειονεκτήματα μεταπτυχιακών σπουδών

Τα μεταπτυχιακά μπορεί να είναι ακριβά.

Οι φοιτητές γενικά πληρώνουν τα πλήρη δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακριβά. Πέρα από τις ίδιες τις σπουδές, μπορεί να χρειαστεί να δώσετε λεφτά και σε πρόσθετα πράγματα, όπως εκδρομές για εκπαιδευτικούς λόγους, σεμινάρια κτλ.

Το καλό με αυτό όμως είναι ότι υπάρχει πληθώρα από χορηγούς που δίνουν υποτροφίες για ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Οπότε αν θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό, αλλά τα οικονομικά σε κρατάνε πίσω, υπάρχει λύση!

Θα πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες.

Εάν αυτές οι θυσίες σημαίνει να αφήσεις την δουλειά σου ή να μην πας αυτόν τον καφέ με τους φίλους σου, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Πέρα από τις ώρες στην σχολή, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και στο διάβασμα σου.

Το να διαχειριστείς και να ισορροπήσεις όλες αυτές τις υποχρεώσεις αλλά και να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, έτσι ώστε η ψυχική σου υγεία να είναι καλά μπορεί να είναι ένα δύσκολο κατόρθωμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεσαι υποστήριξη από την οικόγενεια, τους φίλους σου αλλά και το εργασιακό σου περιβάλλον. Σε περίπτωση που χρειάζεται να λείψεις μία μέρα από την δουλειά ή να βλέπεις τους φίλους σου πιο σπάνια, πρέπει να υπάρχει κατανόηση από πλευράς τους.

Ίσως το μεταπτυχιακό να μην χρειάζεται στον κλάδο σου.

Εξυπακούεται ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές βελτιώνουν τις προοπτικές εργασίας γενικότερα, αλλά πρέπει να εξετάσεις αν αυτό ισχύει και στον δικό σου τομέα.

Μπορεί να είναι πιο σημαντική η εργασιακή εμπειρία και η δικτύωση με άλλους συναδέλφους του κλάδου.

Καλό θα ήταν πριν θεωρήσεις ότι αξίζουν περισσότερο οι μεταπτυχιακές σπουδές από όλα τα υπόλοιπα, να εξετάσεις ποια επαγγελματική πορεία θες να ακολουθήσεις και να πράξεις ανάλογα.

Περισσότερη ενασχόληση με την δουλειά.

Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό, πλέον είσαι ικανός να αναλάβεις μία μεγαλύτερη θέση στον κλάδο της εργασίας σου και να ασχοληθείς περισσότερο με αυτήν. Μπορεί αυτό να ακούγεται περισσότερο σαν θετικό παρά σαν αρνητικό αλλά ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Μέσω της περισσότερης ενασχόλησης υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, περισσότερο άγχος, περισσότερη αφιέρωση χρόνου αλλά και περισσότερες υποχρεώσεις. Θα πρέπει να βάλεις ίσως διπλάσια προσπάθεια και πλέον η δουλειά που κάνεις θεωρείται πολύ πιο σημαντική και έχει μεγαλύτερο φόρτο.

Το αποτέλεσμα κάθε ξεχωριστού project στην εργασία σου αλλά και οι γνώσεις σου θα πρέπει να είναι καλύτερες, ενώ τα θέματα θα είναι πιο περίπλοκα από ποτέ.

Διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών προφανώς και είναι μικρότερη από εκείνη των προπτυχιακών. Οπότε καθώς ο αριθμός των ημερών είναι μικρότερος, ο φόρτος και το επίπεδο μελέτης είναι υψηλότερο, επομένως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Θα πρέπει αυτά τα χρόνια του μεταπτυχιακού να είναι καθαρά δεσμευμένα για εργασίες, μελέτη και project. Θα υπάρξουν πολλές φορές που θα χρειαστεί να συμβιβαστείς με την κοινωνικοποίηση, το χρόνο για τον εαυτό σου, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα σου. Αυτό, όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή καταλήγει να είναι εξουθενωτικό και αφόρητο.

Πλεονεκτήματα μεταπτυχιακών σπουδών

Βελτίωση των προοπτικών της καριέρας σου.

Οι δεξιότητες που αποκτάς με τον τίτλο των μεταπτυχιακών σπουδών, σίγουρα θα ενισχύσουν το βιογραφικό σου και θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις μεταξύ εκείνων που δεν έχουν το ίδιο πλεονέκτημα. Οι γνώσεις που θα αποκτήσεις θα είναι υψηλότερου επιπέδου από αυτού του προπτυχιακού και το μεταπτυχιακό θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις απαραίτητες δεξιότητες για τον τομέα εργασίας σου.

Με το μεταπτυχιακό στο βιογραφικό σου, είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσεις μια καλή δουλειά, με μεγαλύτερο εισόδημα. Αυτό θα σε κάνει σίγουρα να νιώθεις ότι ο κόπος και ο χρόνος που αφιέρωσες στο μεταπτυχιακό άξιζαν την προσπάθεια.

Η δουλειά των ονείρων σου χρειάζεται μεταπτυχιακό;

Αναρωτήσου εάν η δουλειά που στοχεύεις τόσο καιρό και επιδιώκεις, ζητά την κατοχή του μεταπτυχιακού πτυχίου. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στην επιστήμη, στην τεχνολογία και σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο που το μεταπτυχιακό είναι υποχρεωτικό προσών. Κάνε μία έρευνα αν όντως το χρειάζεσαι, αν και το να έχεις μεταπτυχιακό, είναι δύσκολο να βλάψει τις πιθανότητες σου.

Ανέβασε την καριέρα σου ένα επίπεδο.

Εάν ήδη δουλέυεις και θέλεις να εξελίξεις και να ανέβεις επίπεδο στην καριέρα σου, το μεταπτυχιακό είναι η λύση. Πέρα από το προσωπικό κατόρθωμα του να έχεις βγάλει ένα ολόκληρο μεταπτυχιακό, ο εργοδότης σου θα δει πως έχεις πάρει στα σοβαρά την καριέρα σου και πράγματι, θες να εξελιχθείς.

Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτήν την επιλογή, μπορείς να πάρεις ένα χρόνο απόσταση από την δουλειά για την ολοκλήρωση του ή να συζητήσεις με τον εργοδότη για ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα δουλειάς.

Σου αρέσει αυτό που σπουδάζεις;

Το μεταπτυχιακό και ίσως ύστερα το διδακτορικό είναι η τέλεια ευκαιρία για να μάθεις και άλλα για τον κλάδο που τόσο σου αρέσει να σπουδάζεις.

Μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

Εάν θες να δεις πως είναι η φοιτητική ζωή και οι σπουδές στο εξωτερικό, το μεταπτυχιακό είναι η ιδανική ευκαιρία για να πραγματοποιήσεις αυτό σου τον στόχο. Ίσως γνωρίσεις μια χώρα που σε τραβάει περισσότερο και σου παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες από αυτές του εσωτερικού.

Η φοιτητική ζωή δεν τελειώνει ακόμη.

Η ζωή στο πανεπιστήμιο και γενικότερα η φοιτητική ζωή, είναι μία εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή, έχει πολλά οφέλη και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική, αν εξαιρέσεις όλα τα άγχη των μαθημάτων και της εξεταστικής.

Εάν δεν είσαι έτοιμος να αφήσεις πίσω την ανεξαρτησία σου, την πολυάσχολη κοινωνική σου ζωή και τις ενδιαφέρουσες σπουδές σου τότε μέσω των μεταπτυχιακών σου σπουδών, μπορείς να συνεχίσεις να ζεις έτσι, γνωρίζοντας καινούργιο κόσμο και παίρνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις.

Επένδυσε στην προσωπική σου ανάπτυξη.

Το όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, είναι ένα όφελος το οποίο δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι δεξιότητες που θα αναπτύξεις μπορούν να σε βοηθήσουν μέχρι και στην καθημερινή σου ζωή, από τη διαχείριση του χρόνου μέχρι και τις δεξιότητες γραφής.

Το να τροφοδοτείσαι από ένα όνειρο επιτυχίας για την καριέρα σου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσεις. Μπορεί όμως, να σε τροφοδοτεί η επιθυμία να μάθεις και να συνεισφέρεις στον τομέα της εξειδίκευσης σου.

Βρες αυτό που σε τροφοδοτεί και σε κάνει να θες να εξελιχθείς!

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα