Ακολουθήστε μας 

Blog

foititiki-zoi-sta-ioanninaa
23/06/2023 0 Comments

Τμήμα Ψυχολογίας Ιωαννίνων: H φοιτητική ζωή στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με πάνω από 65.500 κατοίκους και ταυτόχρονα, μία από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας με πάνω από 30.000 φοιτητές.

Αποτελεί έναν από τους γνωστότερους εγχώριους προορισμούς και ένα από τα ιστορικότερα και ταυτόχρονα πιο εναλλακτικά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παρόλο που πρόκειται για μια σχετικά μικρή πόλη, οι επιλογές που σου προσφέρονται σαν φοιτητής είναι αμέτρητες.

Το καλό με τα Γιάννενα είναι ότι πρόκειται για μια «δεμένη» πόλη με όλα τα πράγματα και τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας φοιτητής συγκεντρωμένα στο κέντρο της.

Είναι μια πολύ καθαρή πόλη, με πολύ προσεγμένους δρόμους, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.

Αν και βρέχει τις περισσότερες μέρες τον χρόνο, το «κλίμα» και οι άνθρωποι είναι πολύ «ζεστοί», «ανοιχτοί» και φιλόξενοι και δεν είναι καθόλου απίθανο να νιώσεις κομμάτι αυτής της πόλης από τον πρώτο καιρό.

Σε αυτό, βέβαια, θα βοηθήσει και το γεγονός πως οι γνωριμίες και οι διαπροσωπικές σχέσεις στην επαρχία είναι συνήθως πιο ουσιαστικές και προσωπικές, σε σχέση με την απροσωπία και την χαοτική απόσταση -σωματική και συναισθηματική – μιας μεγαλούπολης.

Δεύτερον, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι συνομηλικοί σου θα είναι, μάλλον, επίσης φοιτητές και κατά πάσα πιθανότητα από κάποια άλλη πόλη, θα είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσεις και να συνδεθείς με άτομα που βρίσκονται στην ίδια φάση ζωής με εσένα και να δημιουργήσεις παρέες.

Η ζωή στη σχολή

Ο νομός Ιωαννίνων φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο περιέχει περίπου 25 Πανεπιστημιακά τμήματα όλων των κατευθύνσεων, κάποια εκ των οποίων προϋπήρχαν, ενώ άλλα προέκυψαν μετά από την συγχώνευση με τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.

Πλέον υπάρχει ποικιλία, καθώς διαθέτει τις εξής Σχολές: Φιλοσοφική, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Επιστημών Αγωγής, Σχολή Καλών Τεχνών, Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Μουσικών Σπουδών, Πολυτεχνική Σχολή, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Σχολή Γεωπονίας.

Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και εκεί, εκτός από τα παραπάνω τμήματα, στεγάζονται επίσης διάφορα κυλικεία, η Βιβλιοθήκη, η φοιτητική λέσχη -η οποία φημίζεται για τις υπηρεσίες και την εύρυθμη λειτουργία της-, οι φοιτητικές εστίες και λίγο παρακάτω, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής σου ζωής, εκτός από τις διαλέξεις και τα μαθήματά σου, το Πανεπιστήμιο προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών φοιτητικών ομάδων και συλλόγων όσον αφορά τις τέχνες, τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και γενικότερα το πνεύμα.

Ένας αριθμός Φοιτητικών Οργανώσεων και Ομίλων συμπληρώνει τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη και παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να ασχολούνται με τα εξωπανεπιστημιακά ενδιαφέροντα και χόμπι τους. Οι οργανώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, όπως η μουσική, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι καλές τέχνες, η φωτογραφία και η εθελοντική αιμοδοσία.

Οι Φοιτητικές οργανώσεις που υπάρχουν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι:

  • Η Θεατρική Συντροφιά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΘΕΣΠΙ), ερασιτεχνική θεατρική φοιτητική ομάδα γιατην έκφραση και τη δημιουργικότητα
  • Ο Φωτογραφικός Σύλλογος (ΦΩΣΠΙ)
  • Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΚΟΠΙ), με στόχο την προώθηση του κινηματογράφου ως μορφή τέχνης, με την προβολή σημαντικών ταινιών από ολόκληρο τον κόσμο
  • Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ), με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ενίσχυσή του
  • Φιλοζωική εθελοντική ομάδα που παρέχει βοήθεια στα αδέσποτα και στηρίζει την προσπάθεια υιοθεσίας τους
  • Η Χορευτική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΧΟΠΙ)
  • Η Χορωδία ΠΤΔΕ
  • Ο Ραδιοφωνικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΡαΣΠΙ), φοιτητική ομάδα που ασχολείται με τη μουσική και τη δημοσιογραφία στα πλαίσια του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου

Η συμμετοχή σε κάποιο φοιτητικό σύλλογο του Πανεπιστημίου, όχι μόνο θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς και να προσαρμοστείς γρηγορότερα στους ρυθμούς της νέας σου πόλης και καθημερινότητας, αλλά θα είναι και μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις, ενδεχομένως, καλύτερα τον εαυτό σου και ποια είναι τα πράγματα που θα γεμίζουν εσένα και το πρόγραμμά σου.

Τι μπορείς να κάνεις στα Ιωάννινα;

Αξιοθέατα

Τα Γιάννενα είναι μια ιστορική πόλη με υπέροχα αξιοθέατα. Εκτός από το επιβλητικό κάστρο, τους περιπάτους κατά μήκος της λίμνης Παμβώτιδας και τη βόλτα με το καραβάκι στο γνωστό σε όλους νησάκι της κυρά-Φροσύνης, υπάρχουν πολλά ακόμα μέρη να δεις.

Αξίζει να επισκεφθείς τους Λιγκιάδες, ένα χωριουδάκι που βρίσκεται ψηλά στο λόφο πίσω από το νησί και προσφέρει μια εκπληκτική θέα της λίμνης.

Ακόμα, αξίζει να γυρίσεις τα γραφικά Ζαγοροχώρια με το εντυπωσιακό υψόμετρο και την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική, ή χωριά όπως τις Κολυμπήθρες και το Πάπιγκο, είτε για χαλαρές εκδρομές, είτε για δραστηριότητες όπως πεζοπορία στο βουνό, ράφτινγκ ποταμό Βοϊδομάτη ή κολύμπι στους καταράκτες και ξενάγηση στο φαράγγι.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μιας και αποτελεί από τους πιο ξακουστούς προορισμούς της Ηπείρου, μπορείς να επισκεφθείς το χιονοδρομικό κέντρο στο Μέτσοβο για να βιώσεις την απόλυτη χειμερινή εμπειρία.

Διασκέδαση

Υπάρχουν πολλά ωραία μαγαζιά, καφετέρειες, καφέ-μπαρ στην καρδιά του κέντρου στη Λεωφόρο Δωδώνης, στη Μιχαήλ Άγγελου, στην πλατεία Πάργης, χωρίς να απουσιάζουν τα εναλλακτικά σενάρια από τις διαθέσιμες επιλογές. Τα πιο alternative μέρη βρίσκονται στην οδό Ανεξαρτησίας, στην Αβέρωφ, του πεζοδρόμου Καλλάρη και κάποια από αυτά υπάρχουν και στη λίμνη.

Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή, μπαρ και κλαμπ υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, το στυλ νυχτερινής διασκέδασης που επικρατεί, όμως, στα Γιάννενα είναι το τσιπουράδικο-ρεμπετάδικο.

Αρκετά τσιπουράδικα και μπαράκια υπάρχουν στην οδό Γαριβάλδη, αλλά και παντού μέσα στην πόλη. Για κάτι πιο χαλαρό, μπορείς πάντα να έχεις υπόψη το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό πάρκο που έχει μεγάλο κινηματογράφο, καθώς και διάφορα μαγαζιά.

Εκδηλώσεις

Η πόλη προσφέρει ένα εύρος επιλογών σε εκδηλώσεις και πολιτιστικλα δρώμενα, από παραδοσιακά ηπειρώτικα γλέντια και πανηγύρια, τις γνωστές τζαμάλες (φωτιές), τοπικές εκδηλώσεις όπως το Ioannina Lake Run (αγώνας δρόμου γύρω από τη Λίμνη Παμβωτίδα, κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου) και το Ioannina Lake Festival (πασίγνωστοι Έλληνες καλλιτέχνες επισκέπτονται τα Γιάννενα, κάθε χρόνο αρχές Σεπτέμβρη), αλλά και διάφορα φεστιβάλ μουσικής και μεγάλα φοιτητικά πάρτυ.

Τα μεγαλύτερα και καλύτερα πάρτι γίνονται στο κτίριο των φοιτητικών κατοικιών της Δόμπολης.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται τα Γιάννενα γνωστά μουσικά σύνολα και θίασοι και πολλοί καλλιτέχνες επιλέγουν να εμφανίζονται σε μουσικές σκηνές των Ιωαννίνων με βασικότερη την παρουσία της μουσικής σκηνής του Πολυχώρου «Αγορά». και γίνονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις από ροκ συναυλίες μέχρι «ψαγμένες» εκθέσεις, αλλά και πιο underground events που είναι σίγουρο ότι θα τα ανακαλύψεις στην πορεία.

Τα Ιωάννινα έχουν μια ιδιαίτερη παράδοση. Γνωρίζεις έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ήξερες. Η πόλη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική και στην Παγκόσμια Ιστορία, από την αρχαιοελληνική εποχή και τον βασιλιά Πύρρο, μέχρι το Βυζάντιο και την Οθωμανική παρουσία.

Αναπόφευκτα θα βρεις πολλά μουσεία σε κάθε τετράγωνο του ιστορικού κέντρου, αποδεικνύοντας ότι τα Γιάννενα είναι μια ιστορική πόλη, αλλά και σύγχρονη και με πολλές επιλογές. Μπορείς να συνδυάσεις τις πολυάριθμες επιλογές της Αθήνας, τα όμορφα μαγαζιά και την παράκτια αύρα της Θεσσαλονίκης, την φοιτητούπολη της Πάτρας και την όμορφη φύση της Κρήτης όλα σε ένα.

Πηγές:

  • https://www.vice.com/el/article/9a9xna/odigos-tou-vice-gia-ti-foititiki-zwi-sta-iwannina-2014
  • https://www.lifo.gr/various/ti-kanei-o-foititis-sta-giannena

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα