Ακολουθήστε μας 

Blog

Άγχος φοιτητές
20/06/2023 0 Comments

Η κατανόηση της επίδρασης του άγχους στους φοιτητές και τρόποι διαχείρισης

Ένας φοιτητής είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθει άγχος, στρες, πίεση, θλίψη όσον αφορά τη σχολή του αλλά και να μην κοιμάται όσες ώρες θα έπρεπε. Το άγχος δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό, αρκεί να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και να είναι παραγωγικό.

Ο συνδιασμός των σπουδών και της ισορροπίας της κοινωνικής και προσωπικής ζωής μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικός.

Ας δούμε για αρχή, τι μπορεί να προκαλέσει άγχος στην ζωή ενός φοιτητή.

Εργασίες για το σπίτι.

Οι καθηγητές χρησιμοποιούν τις εργασίες για το σπίτι για έναν από τους δύο λόγους, είτε για να βάλουν τους φοιτητές να ασχολούνται με το μάθημα και εκτός της ώρας που διδάσκεται είτε επειδή δεν είχαν χρόνο να διδάξουν όλα όσα ήθελαν κατά την διάρκεια της διάλεξης.

Αν και στατιστικά δείχνουν ότι οι φοιτητές που έχουν τακτικά “ασκήσεις” για το σπίτι, έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση, δεν παύει να τους προκαλέι περισσότερο άγχος.

Η πολλή εργασία στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, λιγότερο ενεργητική μάθηση, υπερφόρτωση αλλά και να εμποδίζει τους φοιτητές από άλλες υποχρεώσεις τους.

Υπερβολική φόρτωση του προγράμματος

Πέρα του καθημερινού διαβάσματος και την παρακολούθηση των διαλέξεων, οι φοιτητές ασχολούνται και με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως η κοινωνική τους ζωή, φοιτητικές εκδηλώσεις κτλ. Αυτές, βοηθούν συχνά στο να χτιστεί αυτοπεποίηθηση, στην εξερεύνηση καινούργιων χόμπι αλλά και στην γνωριμία με νέα άτομα.

Ωστόσο μέσω αυτού, το πρόγραμμα υπερφορτώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άυξηση τους άγχους. Είναι μια περίπτωση έλλειψης χρόνου, όπου υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν, αλλά όχι αρκετός χρόνος.

Συνήθως, ο υπερκορεσμός του προγράμματος οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα άγχους, από πονοκεφάλους και εξάντληση μέχρι και προβλήματα υγείας όπως το χρόνιο στρες και στομαχόπονους.

Κακές συνήθειες ύπνου

Οι φοιτητές πρέπει να κοιμούνται από 8-10 ώρες, αλλά αυτό είναι δύσκολο όταν έχεις να κάνεις 2 εργασίες που λήγουν σε μια εβδομάδα και να διαβάσεις για την επόμενη διάλεξη. Είναι συχνό φαινόμενο, το άγχος να αυξάνεται λόγω έλλειψης ύπνου. Πέρα από αυτό, η διαρκής έλλειψη ύπνου, μπορεί να επηρεάσει την διάθεση (απότομες αλλάγες διάθεσης), να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και να οδηγήσει σε χαμηλότερη συγκέντρωση, σε φτωχότερη μνήμη και να επηρεάσει αρνητικά την ακαδημαϊκή επίδοση.

Πίεση από τους γονείς

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να θέλουν τα παιδιά τους να πάνε καλά στις σπουδές τους, αλλά με τη συνεχή πίεση που δέχονται οι φοιτητές από αυτους, περισσότερο κακό τους κάνει παρά καλό.

Οι γονείς που έχουν υψηλές ακαδημαϊκές προσδοκίες από τα παιδιά τους, μπορεί να τα ωθούν στο πράγματι να βελτιώνουν τους βαθμούς τους, αλλά συνήθως η υπερβολική αυτή πίεση στο παιδί τους να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, έχει αρνητικές συνέπειες στην συνολική ευημερία τους.

Όταν το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι γονείς τα παιδιά τους, μετά την σχολή, δεν είναι “Πώς ηταν η μέρα σου;” αλλά “Πώς πάει η σχολή;”, τα βάζουν να πιστεύουν οτι οι σπουδές είναι σημαντικότερες από την ψυχική τους υγεία.

Αυτό οδηγεί πολλούς φοιτητές να πάρουν διάφορα μέτρα, από το να μην κοιμούνται για να διαβάζουν περισσότερο μέχρι και να καταλήγουν να έχουν “σκονάκια” στις εξετάσεις, γεγονός που αυξάνει το άγχος και το στρες λόγω φόβου αποτυχίας.

Οικονομικά θέματα

Σε διάφορες περιπτώσεις οι σπουδές μπορεί να μην είναι δωρεάν (ιδιωτικά πανεπιστήμια), οπότε η διαχείριση των οικονομικών είναι ένα θέμα που αγχώνει ιδιαίτερα τους φοιτητές. Συχνότερα όμως, το πανεπιστήμιο είναι μεν δωρεάν αλλά η διαχείριση των χρημάτων δε, λόγω φαγητού, διασκέδασης ή κάποιας άλλης ανάγκης, είναι δύσκολη.

Πολλές φορές, η οικονομική βοήθεια από τους γονείς δεν αρκεί, οπότε πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να βρουν μια δουλειά για να μπορούν να τα βγάλουν στην άκρη.

Αυτό τους δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση και άγχος, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν την ακαδημαϊκή τους ζωή με την κοινωνική αλλά και με την δουλειά.

Σχέσεις ή έλλειψη φίλων

Μία από τις κύριες προκλήσεις των φοιτητών είναι να αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους ή για τον κοινωνικό τους κύκλο. Η έλλειψη ποιοτικού χρόνου με τους φίλους τους ή η συνολική απουσία κοινωνικής ζωής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ίδιων και του άγχους, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει χρόνος για να “επαναφορτιστούν”.

Πώς όμως μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το άγχος; Ας δούμε κάποιους τρόπους παρακάτω.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου

Αντί να τα σκέφτεσαι όλα με μία αρνητική χροιά, άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου και θεώρησε τις υποχρεώσεις σου ως ευκαιρίες για μάθηση και βελτίωση.

Υπάρχουν και εκείνες οι εργασίες που είναι πολύ δύσκολες. Δεν πρέπει να υποτιμήσεις το άγχος που θα νιώθεις για αυτές, απλά άλλαξε την αντίληψη σου και αντί να εστιάσεις σε όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά, εστίασε στα θετικά.

Υιοθετόντας μία νοοτροπία ανάπτυξης και βελτίωσης, θα δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στο να γίνεις καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου, αντί να “πνίγεσαι” από το άγχος σου, καθώς πιστεύεις ότι θα αποτύχεις.

Φυσική άσκηση

Η φυσική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του άγχους. Μέσω αυτής, παράγονται ενδορφίνες που ανακουφίζουν τον πόνο και το στρες στο σώμα σου.

Στόχευσε να ασκείσαι από μισή έως μία ώρα κάποιες μέρες την εβδομάδα. Πέρα από το καλό που θα κάνεις στην σωματική σου υγεία, θα βελτιώσεις και την ψυχική σου υγεία. Δεν χρειάζεται να πας αναγκαστικά για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο, ένας απλός περίπατος αρκεί.

Σταμάτα να αναβάλεις πράγματα

Με το να σταματήσεις να αναβάλεις πράγματα, το επίπεδο του άγχος σου θα μειωθεί. Πολλοί φοιτητές αναφέρουν ότι μέσω της αναβολής, επηρεάζεται η ακαδημαϊκή τους καριέρα αρνητικά.

Με το να ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, πριν την ημερομηνία λήξης τους, μπορείς να ελέγξεις και να μειώσεις τις αγχώδεις καταστάσεις που βρίσκεσαι.

Εάν σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις για παράδειγμα μία εργασία, βάλε ένα χρονόμετρο 5 λεπτών και κάνε κάτι μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Όταν καταφέρεις να κάνεις την αρχή, θα είναι πιο έυκολο μετά.

Φτιάξε το πρόγραμμα ύπνου σου

Η διάθεση ενός ανθρώπου και ο ύπνος είναι αλληλένδετα. Οπότε όταν είσαι κουρασμένος και δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά, είναι φυσικό η διάθεση σου να είναι πεσμένη, να τα βλέπεις όλα αρνητικά και να είσαι μέσα στο άγχος.

Φτιάξε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και ακολούθησε το. Είναι αποδεδειγμένο ότι φοιτητές που κοιμούνται 8 ώρες το βράδυ, έχουν καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση από αυτούς που κοιμούνται λιγότερο.

Βάλε προτεραιότητες

Όταν το πρόγραμμα σου είναι υπερφορτωμένο με εργασίες, διαλέξεις, εξετάσεις, εξόδους με φίλους, βάλε προτεραιότητες. Κάθισε και σκέψου τι είναι πιο σημαντικό για σένα, να βγεις με τους φίλους σου για εκείνον τον καφέ ή να κάτσεις να διαβάσεις για ένα μάθημα της εξεταστικής που είναι σε δύο μέρες;

Φτιάξε ένα πρόγραμμα και βάλε το κάπου που θα το βλέπεις και δεν θα το ξεχνάς.

Να βάζεις στο πρόγραμμα και χρόνο για τον εαυτό σου.

Να τρως υγιεινά

Ενώ η σωστή και υγιενή διατροφή πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους, για τους φοιτητές είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεράσεις το ακαδημαϊκό άγχος.

Η υγιεινή διατροφή κρατάει σταθερή την αρτηριακή σου πίεση και την γλυκόζη, η οποία παρουσιάζει διακυμάνσεις όταν ένα άτομο βρίσκεται σε μία αγχωτική κατάσταση.

Επικοινώνησε το πρόβλημα σου

Εάν νιώθεις ότι είσαι πολύ αγχωμένος και αρχίζεις να “πνίγεσαι”, μίλησε σε κάποιον για το θέμα σου. Μίλησε με τους φίλους σου για να σε υποστηρίξουν και με τους καθηγητές για να σου δώσουν μία παραπάνω βοήθεια ή να σου εξηγήσουν καλύτερα κάτι που δεν κατάλαβες.

Μίλησε με τους γονείς σου, εάν νιώθεις ότι η πίεση που σου βάζουν έχει περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο παρά θετικό.

Να θυμάσαι ότι η ψυχική και η σωματική σου υγεία είναι πιο σημαντική από έναν βαθμό σε ένα μάθημα ή μια εργασία.

Για το άρθρο, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες/αποσπάσματα από blog.innerdrive.co.uk

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα