Ακολουθήστε μας 

Blog

Φοιτητές, διπλωματική εργασία
13/06/2023 0 Comments

Συμβουλές για τη συγγραφή μιας επιτυχημένης εργασίας

Η περίοδος των εξετάσεων και των εργασιών είναι ίσως η πιο αγχωτική περίοδος στην ζωή ενός φοιτητή. Εάν σου έχει ανατεθεί μια εργασία σε ένα μάθημα και μέσα στο άγχος σου, δυσκολεύεσαι όχι απλά να την ολοκληρώσεις, αλλά μέχρι και να την αρχίσεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, για να επιτευχθεί η εκπόνηση της εργασίας σου.

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις, καλό είναι να έχεις μια ιδέα για το πού ακριβώς θες να πάει αυτή η εργασία. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να γράψεις ένα περίγραμμα της εργασίας ή αλλιώς μια περίληψη. Η περίληψη είναι μια σύντομη περιγραφή της εργασίας σου που περιγράφει τα κύρια ερευνητικά σου ερωτήματα και το θεωρητικό πλαίσιο με το οποίο θα εργαστείς.

Αρχικά τι είναι μία εργασία και τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει;

Σελίδα εξωφύλλου

Εδώ θα μπει ο τίτλος της εργασίας. Θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν όλα τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως είναι το όνοματεπώνυμο σου, το email, ο αριθμός ειδικού μητρώο (φοιτητή), το τμήμα αλλά και το ίδρυμα για το οποίο γράφεις την παρούσα εργασία. Κάθε πανεπιστήμιο έχεις τους δικούς του κανόνες για την σωστή παρουσίαση του εξωφύλλου, αλλά συνήθως, πρώτα μπαίνουν τα στοιχεία του πανεπιστημίου και ύστερα τα προσωπικά.

Σελίδα Περιεχομένων

Οι αναγνώστες σου, βλέποντας τη σελίδα αυτή, θα ξέρουν τι θα περιμένουν στην πορεία της εργασίας αυτής.

Εισαγωγή

Η εισαγωγή είναι μία πιο αναλυτική έκδοση του περιγράμματος της εργασίας σου. Θα πρέπει να προσδιορίσεις τι πραγματεύεται η εργασία και ποιο θεωρητικό πλαίσιο χρησιμοποιείς.

Κυρίως Μέρος

Σε αυτό το μέρος, θα αναλύσεις τι πραγματεύεται η εργασία σου, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, παρατηρήσεις ερευνών, αποτελέσματα ερευνών και οτιδήποτε έχεις χρησιμοποιήσει για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας.

Σε γενικά πλαίσια, το κυρίως μέρος της εργασίας σου είναι το πιο σημαντικό. Μέσω των πληροφοριών που θα παρέχεις στους αναγνώστες σου, θα τους βοηθήσεις να κατανοήσουν το θέμα που πραγματεύεσαι εις βάθος.

Είναι σημαντικό η σειρά των πληροφοριών που παρέχεις να έχουν μία λογική συνοχή.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι το τελευταίο μέρος της εργασίας όπου δένεις όλες σου τις πληροφορίες μαζί με λογική ροή. Εδώ, αναφέρεις τα κύρια σου επιχειρήματα περιληπτικά και αναφερείς και τη σημαντικότητα τους στο νόημα της εργασίας.

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για την διευκόλυνση σου.

Διάλεξε ένα θέμα που σε ενδιαφέρει.

Το μάθημα που σου έχει ανατεθεί εργασία, μπορεί να σου φάινεται δύσκολο ή βαρετό, οπότε σου είναι δύσκολο να βρεις το θέμα της εργασίας. Εάν κάτσεις και κάνεις λίγο ξεφύλλισμα, αποκλείεται να μην εμπενευστείς και να το βρεις. Κάτσε ψάξε στο διαδίκτυο, σε βιβλία, σε άρθρα και όλο και κάτι θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Όποιο και αν είναι το θέμα της εργασίας, σίγουρα θα υπάρχει και μια διασκεδαστική πλευρά να το δεις.

Μάθε το μέγεθος της εργασίας.

Η εργασία σου θα είναι 5 σελίδες ή 10; Πόσες λέξεις απαιτούνται; Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της εργασίας, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις συγκεκριμένο θέμα, καθώς θα ξέρεις πόσο ευρύ ή συγκεκριμένο πρέπει να γίνει.

Ζήτα βοήθεια αν χρειαστεί.

Βεβαιώσου ότι θα είσαι σε θέση να εξηγήσεις το θέμα της εργασίας σου, όσο περίπλοκο μπορεί να είναι. Εάν έχεις ερωτήσεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις ειδικούς. Ζήτησε από τον καθηγητή σου να σου εξηγήσει ορισμένα σημεία που πιστεύεις ότι δεν έχεις κατανοήσει πλήρως. Ψάξε κάποια επιστημονική έρευνα που ίσως σου λύσει μερικές απορίες.

Άρχισε να διαβάζεις.

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις μία εργασία από το τίποτα. Όταν πλέον θα έχεις βρει το γενικό θέμα και περίγραμμα, άρχισε να συλλέγεις υλικό και πληροφορίες. Πήγαινε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστήμιου σου, βρες επιστημονικά άρθρα στο διαδίκτυο, ψάξε τις λέξεις-κλειδιά που σε αφορούν και αποθήκευσε ό,τι σου φαίνεται σχετικό και ενδιαφέρον.

Αναγνώρισε και πότε πρέπει να σταματάς.

Κάποιες φορές, κάνοντας την έρευνα σου για την εργασία, θα “πέσεις σε μία τρύπα” από πληροφορίες που σου φαίνονται υπερβολικά πολύ ενδιαφέρουσες και μπορεί να ξεφύγεις από το αρχικό θέμα της εργασίας. Περιόρισε τον εαυτό σου στο θέμα και ξεκίνα να γράφεις μόλις νιώσεις έτοιμος.

Προσοχή στο στυλ γραψίματος.

Όταν γράφεις μια εργασία, πρέπει να διατηρείς ορισμένα πρότυπα. Οι εργασίες αυτές είναι γραμμένες με “ακαδημαϊκό” τρόπο και περιλαμβάνουν πολλή παθητική φωνή, ρήματα που χρησιμοποιούνται για την επεξήγηση, εξέταση και την αξιολόγηση και τέλος, λέξεις που σημαδεύουν τις σχέσεις αίτιου-αποτελέσματος. Χρησιμοποίησε λέξεις μετάβασης για να υπάρχει μια όμορφη ροή στο κείμενο σου.

Κάνε σωστές παραπομπές.

Μόλις αναφέρεις τα λόγια κάποιου ή κάποια επιστημονική έρευνα, φρόντισε να προσθέσεις την πλήρη αναφορά στο τέλος της εργασίας σου και μην ξεχάσεις τις παραπομπές εντός κειμένου. Ανάλογα τον τομέα των σπουδών σου, θα έχεις στη διάθεση σου διαφορετικά στυλ αναφοράς. Φρόντισε να ελέγχεις τις απαιτήσεις κάθε μαθήματος.

Μην κάνεις λογοκλοπή.

Κάθε εργασία που γράφεις, περνάει από ένα σύστημα λογοκλοπής. Εκεί φαίνεται εάν έχεις κλέψει κάποιου την έρευνα ή τα λόγια χωρίς να τον έχεις αναφέρει ή αν έχεις βάλει λάθος πηγή. Η λογοκλοπή είναι και αυτή έγκλημα και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το να κοπείς από το μάθημα ή μεχρι και να σε διώξουν. Ακόμη και στην παράφραση, ανέφερε τον αρχικό δημιουργό. Οι καθηγητές σου θα το καταλάβουν αν κάνεις λογοκλοπή, μην τους υποτιμήσεις.

Αφού τελειώσεις την εργασία σου, εάν έχεις χρόνο μέχρι την λήξη την προθεσμία της, άφησε την στην άκρη για κάποιες μέρες. Αυτό θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις λίγο το μυαλό σου και όταν της ξαναρίξεις μια ματιά να είσαι πιο αντικειμενικός. Θα μπορέσεις να δεις πιο έυκολα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Θα δεις αν το νόημα του κειμένου που έχεις γράψει είναι ορθό και έχει ροή.

Το να ξαναελέγχεις την εργασία σου πριν την παραδώσεις, είναι εξίσου σημαντικό όσο όλα τα υπόλοιπα βήματα που ακολούθησες για την ολοκλήρωση της.

Τελειώνοντας, ρώτα τον εαυτό σου εαν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Να θυμάσαι όμως πως είσαι ακόμη φοιτητής και ακόμη μαθαίνεις. Κανείς δεν περιμένει να είναι τέλεια εργασία, αρκεί να είσαι εσύ ικανοποιημένος με αυτό που έχεις κατορθώσει.

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα