Ακολουθήστε μας 

Blog

Ρέθυμνο, Κρήτη, Φοιτητική ζωή
11/06/2023 0 Comments

Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: η φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους ομορφότερους και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Διαθέτει εξαιρετικές παραλίες με αμμουδιά σε ολόκληρο το βόρειο μέτωπό της. Στα νότια του νομού βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα όπως ο Άγιος Παύλος, η Τριόπετρα, τα Σχοινάρια και άλλες.

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την οικιστική ταυτότητά της από τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Οι βόλτες μέσα στην παλιά πόλη αλλά και στο επιβλητικό κάστρο (Φορτέτσα) είναι αγαπημένες δραστηριότητες τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Το Ρέθυμνο είναι μια “ζωντανή” πόλη με πληθώρα καταστημάτων για φαγητό και διασκέδαση για όλες τις προτιμήσεις. Πλήθος κόσμου κυκλοφορεί στο κέντρο τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά κυρίως από τα τέλη Απρίλη μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη που διαρκεί η τουριστική περίοδος.

Για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη δεν θα χρειαστείτε σχεδόν ποτέ κάποιο όχημα, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας καθώς η πόλη διατρέχεται από ποδηλατόδρομο σε όλο το μήκος της.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμβαίνουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την πόλη. Ιδιαιτέρως γνωστά είναι το καρναβάλι της πόλης και το αναγεννησιακό της φεστιβάλ.

Η φυσική ομορφιά της πόλης σε συνδυασμό με το μικρό της μέγεθος (περίπου 33 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι), την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική ως πανεπιστημιούπολη.

Το πανεπιστημιακό συγκρότημα του Γάλλου είναι μόλις 4,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και οι φοιτήτριες και φοιτητές μας εξυπηρετούνται από τακτική αστική συγκοινωνία (κάθε 15 λεπτά τις καθημερινές) για τις μετακινήσεις τους από και προς το πανεπιστήμιο. Η διαδρομή κοστίζει 70 λεπτά (25 ευρώ για μηνιαία κάρτα).

Λόγω της μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας το Ρέθυμνο διαθέτει πολλές επιλογές για ενοικιαζόμενες κατοικίες. Οι τιμές για μια γκαρσονιέρα ή στούντιο κυμαίνονται μεταξύ 230 και 400 ευρώ (ανάλογα και την περιοχή). Συνήθως έχουν μια βασική επίπλωση (ψυγείο, κουζίνα, κρεβάτι κ.τ.λ.)

Ωστόσο θα προτείναμε στις νέες και νέους φοιτητές να κάνουν από νωρίς έρευνα αγοράς για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή κατοικία για τις σπουδές τους μιας και τα τελευταία χρόνια η εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη ενώ και οι τιμές έχουν ανοδική πορεία.

Αθλητισμός

Το Ρέθυμνο είναι μία πόλη με εξαιρετική παράδοση στον Αθλητισμό. Η ομάδα μπάσκετ της πόλης αγωνίζεται στην 1η Εθνική Κατηγορία στο κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στο κέντρο της πόλης. Μπορείτε μάλιστα να παρακολουθείτε δωρεάν τα παιχνίδια της ομάδας καθώς το Πανεπιστήμιο διαθέτει εβδομαδιαία έναν αριθμό εισιτηρίων σε φοιτήτριες και φοιτητές.

Φυσικά υπάρχουν σωματεία σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, από κλασσικό αθλητισμό (φιλοξενούνται στο Εθνικό Στάδιο Γάλλου), βόλεϊ, πόλο, ποδόσφαιρο, ενόργανη γυμναστική κ.λπ.

Στην πόλη επίσης διοργανώνονται συχνά αγώνες δρόμου και ποδηλατοδρομίες με μεγάλη συμμετοχή.

Η κεντρική Αθλητική μονάδα του Πανεπιστημίου είναι το κλειστό Γυμναστήριο εντός της πανεπιστημιούπολης. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα με όργανα, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αποδυτήρια και αίθουσες για άλλες δραστηριότητες (χορό, πολεμικές τέχνες κλπ.).

Το Γυμναστήριο διοργανώνει ετήσια εσωτερικά πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του. Σημειώστε ότι οι γυναικείες ομάδες είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλές πρωτιές και διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.

Στο κλειστό Γυμναστήριο επίσης φιλοξενείται με ιδιαίτερη επιτυχία το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ της πόλης, με δύο κατηγορίες. Το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει στο πρωτάθλημα με τρεις ομάδες (εργαζόμενοι, φοιτητές, φοιτήτριες).

Ψυχόραμα

Το Ψυχόραμα ψυχολογίας είναι ένας πολιτιστικός θεσμός που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Ψυχολογίας εδώ και μία δεκαετία περίπου.

Ξεκίνησε το 2010 με πρωτοβουλία των φοιτητών Ψυχολογίας. Στόχος ήταν να μπορέσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μέσα σε πλαίσια ευρύτερα των ακαδημαϊκών τους δραστηριοτήτων.

Έτσι γεννήθηκε το Ψυχόραμα που αποτελεί ένα πολιτισμικό γεγονός με κορύφωση τις ετήσιες εκδηλώσεις του στο τέλος του εαρινού εξαμήνου. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της ομάδας του Ψυχοράματος παρουσιάζουν θεατρικά έργα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις καθώς και εικαστικά δρώμενα.

Ωστόσο το Ψυχόραμα δεν είναι απλά μία παράσταση. Είναι η δουλειά και η συνεργασία των ομάδων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως η διάθεση για παραγωγή Πολιτισμού.

Το Ψυχόραμα έχει πλέον «ξεπεράσει» τα όρια του Τμήματος Ψυχολογίας και πλέον φιλοξενεί στις τάξεις του φοιτήτριες και φοιτητές όλων των Τμημάτων του Ρεθύμνου καθώς και του ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης!

Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης

Εκτός από την ομάδα του Ψυχοράματος, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτουργούν και άλλες πολιτιστικές ομάδες με πλούσιο έργο κάθε χρόνο.

Οι ομάδες επιδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και διοργανώνουν εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Συνολικά δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου 9 πολιτιστικές ομάδες.

Στεγάζονται κυρίως στο Πολιτιστικό Στέκι, ένας χώρος στο κέντρο της πόλης που διακρίνεται για την εξωστρέφεια και την φιλοξενία του.

Οι πολιτιστικές ομάδες δραστηριοποιούνται σε πλήθος τομέων όπως φωτογραφία, ζωγραφική, κινηματογράφος, θέατρο, μουσική κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σχετικό σύνδεσμο του Πανεπιστημίου για τις Πολιτιστικές Ομάδες. (https://www.uoc.gr/life/culture-for-students)

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο μπορεί να είναι μία μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά έχει τεράστια παράδοση στην παραγωγή Πολιτισμού. Κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών κατάγονται από την πόλη του Ρεθύμνου ή από τις γειτονικές πόλεις και χωριά του νομού. Ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Γεώργιος Χορτάτσης, η Καλιρρόη Παρρέν, ο Στέλιος Μαμαγκάκης, αποτελούν κάποιες από αυτές.

Η πόλη διατηρεί τις πολιτιστικές της παραδόσεις διοργανώνοντας φεστιβάλ και πολιτιστικές δραστηριότητες όλο το χρόνο.

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ είναι αναμφίβολα το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Παραστάσεις και εκθέσεις διοργανώνονται από καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού τους τρεις σχεδόν μήνες που διαρκεί το Φεστιβάλ (από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβρη) με πολλές από αυτές να φιλοξενούνται στο υπέροχο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι το δεύτερο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του Ρεθύμνου. Τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια της χώρας και χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν την πόλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Μία ακόμη αξιόλογη σειρά εκδηλώσεων διοργανώνεται από τον σύλλογο «Κατοίκων Παλιάς Πόλης». Οι «Ημέρες Ρεθύμνου» είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και με σκοπό να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και την πολιτιστική παράδοση της πόλης αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό του δυναμικό. Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” λαμβάνουν χώρα τον μήνα Οκτώβριο.

Αναμφίβολα το Ρέθυμνο είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός τόπος με πλούσια ιστορία. Εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, καθώς και το Βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτζας.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα και σημαντικά μουσεία της Κρήτης, το μουσείο της “Ελεύθερνας” που τα περισσότερα εκθέματα και συλλογές του έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές που διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του τμήματος ψυχολογίας Ρεθύμνου.

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα